Zelf Baileys maken? Staat er nog een fles whisky in je kast en wil je leuk experimenteren, maak dan eens zelf je baileys! Makkelijker dan je denkt en heerlijk bij een toetje of gewoon lekker on the rocks.
Baileys was de eerste Irish Cream-likeur die op de markt werd gebracht. Gilbey’s, een gin- en wijnbedrijf uit Dublin zocht in 1971 een typisch Iers product. Er werd besloten om de twee meest typisch Ierse producten, melk en whisky, met elkaar te mengen. De eerste pogingen waren niet zo geslaagd. Pas nadat ze bij de bereiding van room uit melk het melkeiwit weglieten en pas later weer toevoegden konden de twee met elkaar gemengd worden. Volgens de producent zijn hierdoor geen conserveermiddelen nodig: enkel de whiskey zorgt ervoor dat de room niet bederft.
Dit zorgt ervoor dat Baileys 24 maanden bewaard kan worden tussen 0 en 25 graden Celsius. In 1974 werd het internationaal gelanceerd op de drankenmarkt. In 1979 verkocht de firma al meer dan twaalf miljoen flessen.
Ingrediënten Baileys maken
Dubbele ristretto
1 eetlepel cacao
1 theelepel vanille extract
200 ml whiskey
250ml slagroom
1 blikje gecondenseerde melk (Friesche Vlag, 397 gr)
Bereiding
Doe alle ingrediënten bij elkaar in een blender en zet de blender aan totdat alles goed door elkaar is gemengd. Giet de baileys in een afsluitbare fles en zet koel weg.
ps. Eens leuk met je vrienden, familie of collega’s in onze keuken staan? Kijk ook eens op onze andere website deKookworkshop.nl!