Home Recepten Vietnamees stoofvlees

Vietnamees stoofvlees

door Christa Dreef
225 views
Vietnamees stoofvlees

Er gaat niets boven een stoofpotje. Bò kho is een Vietnamees stoofvlees gerecht dat in Vietnam zowel als ontbijt, lunch en diner wordt gegeten. De oorsprong van het gerecht ligt in Noord Vietnam. De stoof is op smaak gebracht met onder andere pepers, vijfkruiden, vissaus, citroengras, sojasaus, knoflook, steranijs en tomatenpuree. Serveer er noedels of rijst bij samen met een frisse salade en je hebt een verrukkelijke maaltijd.

Ingrediënten:

Marinade

  • 1 kilo sukadelappen
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 cm verse gember
  • 5 el vissaus
  • 2 rode pepers
  • 1 tl vijf kruidenpoeder
  • 1 el palmsuiker 

Vietnamees stoofvlees

  • 1 el arachideolie
  • 2 rode uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 4 el tomatenpuree
  • 400 ml kalfsbouillon
  • 2 middelgrote winterpenen
  • 2 stengels citroengras
  • 3 el sojasaus
  • 2 stuks steranijs
  • 200 ml sake
  • 2 kaneelstokjes
  • 150 gram taugé 

Bereidingswijze Vietnamees Stoofvlees:

Marineren:

Snijd de sukadelappen in blokjes van zo’n 2 bij 2 cm en leg ze in een ruime schaal. Schil de gember en pel de knoflook. Verwijder de zaadlijsten uit de rode pepers en snijd ze in stukken. Doe alles in een keukenmachine en maal heel fijn.

Indien je geen keukenmachine hebt, dan kun je de rode pepers, knoflook en de gember ook heel fijn snijden of hakken of eventueel met een fijne rasp raspen. Als je e.e.a. hebt fijngemalen of gehakt, voeg je de rode peper, gember en knoflook bij het vlees en schep je alles goed om. Daarna voeg je de overige ingrediënten voor de marinade toe, te weten de vissaus, vijf kruidenpoeder en palmsuiker. Schep alles goed om en zet het vlees afgedekt en koel weg en laat minstens twee uur marineren.

Voor gebruik laat je het vlees even op kamertemperatuur komen.

Vietnamees stoofvlees

Verwarm je oven (hete lucht) voor op 110 graden.

Laat een ruime stoofpan warm worden en voeg de arachideolie toe. Doe het vlees met de marinade in de pan en bak vervolgens het vlees om een hoog/middelhoog vuur, totdat het mooi bruin begint te kleuren. Schep het vlees tijdens het bakken regelmatig om. Tijdens het bakken van het vlees maak je ook de uien schoon en snijd je ze in dunne reepjes. Voeg als het vlees mooi bruin is gekleurd toe aan de pan. Schep alles goed om. Bak totdat de uien gaan glanzen en voeg dan de tomatenpuree toe. Roer goed door en bak een paar minuten alvorens je de kalfsbouillon, sojasaus en sake toevoegt.

Kneus het citroengras en voeg toe aan de pan, samen met de kaneelstokjes en steranijs. Ik bind dat altijd even samen met wat keukentouw, zodat je het er uiteindelijk makkelijk uit kunt vissen, maar dat hoef je natuurlijk niet te doen. Zet de stoofpan vervolgens in de oven met de deksel op de pan en laat het Vietnamees stoofvlees zo’n drie uur stoven, zodat het vlees super zacht wordt.

Intussen schil je de wortels en snijd je ze mooie dunne plakjes. Na 3 uur stoven voeg je de wortels toe en daarna laat je het Vietnamees Stoofvlees nog een uurtje doorstoven met de deksel van de pan, totdat de wortels ook mooi zacht zijn. Door de deksel van de pan te halen kookt het vocht ook wat in, waardoor de saus iets dikker wordt. Echter, de saus van het Vietnamees stoofvlees blijft redelijk dun. Naast noedels of rijst kun je er dus ook heel goed brood bij serveren om in de saus te dopen!

Vlak voor het serveren van het Vietnamees stoofvlees vis je het citroengras, kaneelstokjes en steranijs uit de pan en voeg je de taugé toe. Roer de taugé er dan goed doorheen en serveer vervolgens het Vietnamees stoofvlees uit.

Eet smakelijk.

Benieuwd naar meer Aziatische stoofvlees gerechten? Check dan eens: https://koksland.nl/aziatisch-runderstoofvlees/ of kijk op https://recepten.tips/?s=stoofvlees

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...