Home Recepten Tiramisu met lange vingers of aardbeien

Tiramisu met lange vingers of aardbeien

door Christa Dreef
0 reageer 2,3K views
Tiramisu

Tiramisu. Eigenlijk ben ik niet zo’n toetjesmens , maar soms kan ik de verleiding niet weerstaan en ga ik lekker een toetje in elkaar frutselen.  Eén van mijn favoriete nagerechten is dan ook Tiramisu.

Ik geef je het recept voor twee varianten: een klassieke uitvoering  en één met een ‘gezonde’ twist. Die laatste variant is natuurlijk helemaal niet gezond, maar wordt wel met verse aardbeien gemaakt. Je kunt de aardbeien overigens ook vervangen door frambozen.

Beide varianten zijn caloriebommetjes, dus niets voor de lijners onder ons,! Maar goed, soms moet je gewoon zondigen, toch?

 

Ingrediënten Tiramisu

  • 500 gr mascarpone
  • 50 ml marsala of cognac
  • 150 gr suiker
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml espresso
  • Theelepel vanillepasta of vanilleextract
  • 5 eieren (gesplitst)
  • 4 eetlepels cacaopoeder
  • 350 g lange vingers savoiardi

Voor de ‘gezonde’ Tiramisu aardbei variant:
500 gr aardbeien (ipv lange vingers) van kroontjes ontdaan en in de helft gesneden bestrooit met een eetlepel poedersuiker. Gebruik je frambozen ipv aardbeien, laat de frambozen dan gewoon heel!

Bereiding

Meng de marsala of cognac met de espresso in een platte schaal en doop de lange vingers erin, zodanig dat ze goed veel vocht hebben opgenomen maar nog wel stevig zijn. Bedek de bodem van een doorzichtige schaal met de helft van de gedrenkte lange vingers. Leg de andere helft even apart.

Splits de eieren en doe de eidooiers in een ruime kom. Klop met 50 gr suiker totdat een luchtige lichtgele crème is ontstaan. Mix in een andere kom de mascarpone los en voeg een theelepel vanillepasta of vanille extract toe. Meng vervolgens de losgeklopte mascarpone bij de eidooiercrème. Spoel de kom waarin de mascarpone zat om en doe daarin de slagroom met 50gr suiker. Klop stijf met de mixer. Pak een volledig vetvrije kom (ik ontvet een kom altijd voor de zekerheid met een tissue gedrenkt in citroensap) en doe daarin het eiwit en klop stijf met een mixer, tijdens het mixen voeg je langzaam  50 gr suiker toe. Spatel de helft van de slagroom vervolgens door het mascarpone-eigeel mengsel  en de andere helft door de stijf geklopte eiwitten.

Verdeel de helft van het mascarponemengsel over de lange vingers en vervolgens de helft van het eiwitmengsel, bestrooi met een dun laagje cacao. Maak vervolgens exact hetzelfde de tweede laag en bestrooi de bovenlaag met de rest van de cacao. (Verdeel de cacao mooi gelijk met een klein zeefje!) Dek de schaal vervolgens af met vershoudfolie en laat minstens 2 uur opstijven in de koelkast.

Voor de ‘gezonde’ tiramisu variant met aardbeien: Met deze variant ben je wat langer bezig omdat je van de stijfgeklopte eiwitten een merengueplaat bakt. Hiertoe verdeel je de stijfgeklopte eiwitten over een bakplaat (doe er bakpapier onder) en bak vervolgens op 100-110 graden zo’n 2 uur in de oven. De bovenkant wordt heerlijk krokant en binnenin is e.e.a. lekker kleverig. Laat de eiwitten afkoelen. ln deze variant doe je een scheutje Cointreau door het mascarpone eigeelmengsel. De bereiding van dat mengsel gaat verder precies hetzelfde als in de klassieke variant. Klop de slagroom stijf met 50 gr suiker en spatel alle slagroom door het mascarpone eigeelmengsel. Maak in een doorzichtige schaal laagjes: verdeel alles door de helft zodat je twee lagen kunt maken. Een laag bestaat uit eerst de merengue, dan de aardbeien en dan het mascarpone/eigeel/slagroom mengsel bestrooit met cacao. Ook deze variant moet opstijven in de koelkast gedurende tenminste 2 uur. Overigens hoef je natuurlijk niet alles in een grote doorzichtige schaal te doen. Je kunt ook mooie dessertcoups gebruiken en porties per persoon maken. Dat is alleen wat meer werk.

Tiramisu maken wij ook tijdens onze workshop Italiaanse Streekgerechten!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...