Home Recepten Thai Pineapple Chicken Fried Rice

Thai Pineapple Chicken Fried Rice

door Peter Eemsing
0 reageer 60 views
Thai Pineapple Chicken Fried Rice

Thai Pineapple Chicken Fried Rice, of “Khao Pad Sapparot,” is een smakelijk gerecht dat uit Thailand komt. Deze heerlijke maaltijd combineert gebakken rijst met sappige ananasstukjes en kip, en wordt vaak geserveerd in een uitgeholde ananashelft voor een exotische presentatie. Het gerecht is een perfecte balans van zoet, zout, en pittig, typisch voor de Thaise keuken die bekend staat om haar rijke en kleurrijke smaken.


Bij dit gerecht wordt vaak een dag oude jasmijnrijst gebruikt, die minder kleverig is en perfect geschikt voor roerbakken. De kip, vaak in de vorm van kant-en-klare kip saté, voegt een extra laag smaak toe. De zoete ananas geeft het geheel een heerlijke twist en de groenten zoals paprika, wortel en ui zorgen voor een knapperige textuur. Een saus van sojasaus en vissaus, met een beetje suiker, maakt het geheel af en zorgt voor een heerlijk uitgebalanceerde smaak.

Thai Pineapple Chicken Fried Rice is een geweldige manier om de exotische smaken van Thailand naar je eigen keuken te brengen. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een genot voor je smaakpapillen. 

Ingrediënten Thai Pineapple Chicken Fried Rice voor twee personen:

Gebakken rijst:
2 kopjes gekookte jasmijnrijst (bij voorkeur een dag oud, hij moet helemaal afgekoeld zijn anders word je rijst klef.)
2 kant-en-klare kip saté stokjes (stokjes verwijderd en kip in stukjes gesneden)
1 ananas, doormidden gesneden en vruchtvlees in blokjes gesneden (bewaar de schillen als kom voor serveren)
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngehakt
1 rode paprika, in blokjes gesneden
1 wortel, in blokjes gesneden
2 eieren, losgeklopt
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel vissaus
1 theelepel suiker
1/2 theelepel kurkuma poeder (voor kleur)
2 lente-uitjes, in ringetjes gesneden
2 eetlepels plantaardige olie
Verse koriander, voor garnering
Cashewnoten, voor garnering

Satésaus:
100 gram geroosterde pinda’s, fijngemalen
100 ml kokosmelk
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel sambal oelek (of naar smaak)
1 eetlepel limoensap
1 teentje knoflook, fijngehakt

Bereidingswijze
Bereiden van de Satésaus:
Meng de fijngemalen geroosterde pinda’s, kokosmelk, sojasaus, bruine suiker, sambal oelek, limoensap en knoflook in een pan.
Verwarm op laag vuur en roer goed door tot de saus glad is. Laat het zachtjes sudderen voor een paar minuten. Zet apart.

Bereiden van de Gebakken Rijst:
Verhit 1 eetlepel olie in een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur.
Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en bak tot ze zacht en geurig zijn.
Voeg de paprika en wortel toe en roerbak tot ze bijna gaar zijn.
Schuif de groenten naar de zijkant van de pan en voeg de resterende eetlepel olie toe.
Voeg de losgeklopte eieren toe en roerbak tot ze net gestold zijn.
Voeg de afgekoelde gekookte rijst toe en meng goed met de eieren en groenten.
Voeg de stukjes kip saté toe en meng goed.
Voeg de sojasaus, vissaus, suiker en kurkuma poeder toe en roerbak alles goed door elkaar tot de rijst gelijkmatig gekleurd is.
Voeg de ananasblokjes en lente-uitjes toe en roerbak tot alles goed gemengd en doorgewarmd is.

Serveren:
Schep de gebakken rijst in de uitgeholde ananashelften voor een mooie presentatie.
Garneer met verse koriander en cashewnoten.
Serveer de satésaus apart zodat iedereen naar smaak kan toevoegen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...