Home Recepten Kaiserschmarrn zelf maken recept

Kaiserschmarrn zelf maken recept

door Peter Eemsing
0 reageer 2,5K views
Kaiserschmarrn

Met dit recept maak je zelf makkelijk Kaiserschmarnn thuis. Lekker als hapje tussendoor en je kids zullen er van smullen! Heb je zelf ook een lekkere Kaiserschmarrn variatie? Typ hem onder in de comments en ik voeg hem toe!

De Kaiserschmarrn

Als je in Oostenrijk, of Beiern, op vakantie gaat heb je Kaiserschmarnn waarschijnlijk al op de piste of bij de apres-ski al vele malen gegeten. Kaiserschmarrn stamt al uit de veertiende eeuw en er gaan vele verhalen over de oorsprong en de naam. Bij veel Tirol liefhebbers loopt het water al in de mond bij het horen van de naam van gerecht, laat staan de geur. De meesten denken dat het veel werk is om het gerecht te maken, maar niets is minder waar.

emile henry

De herkomst van het gerecht wordt vaak verklaard met de legende dat keizer Franz Joseph tijdens een jachtpartij in de Salzkammergut een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd speciaal voor hem met de beste ingrediënten bereid, zoals melk, rozijnen en eieren. Zo werd uit een eenvoudig gerecht de kaiserschmarrn geboren.

Een andere uitleg is iets romantischer. Deze verklaart dat de keizer graag mehlspeisen als nagerecht at, bijvoorbeeld flensjes. Waren deze echter te dik, dan waren ze volgens het keukenpersoneel niet geschikt om de keizer voor te schotelen. Het woord schmarrn betekent zoiets als onzin.

Kaiserschmarrn lijkt het meest op de Nederlandse pannenkoek. Vaak wordt het geserveerd met poedersuiker en compote of appelmoes. Kaiserschmarren worden gemaakt door bloem, eierdooiers, suiker en melk tot een glad en dik vloeibaar beslag te mengen, maar het is een stuk luchtiger door de stijf geklopte eiwitten die op het laatste door het beslag worden gemengd. Traditioneel eet je het met een fruitcompote, van bijvoorbeeld pruimen of kersen, en veel poedersuiker. Soms worden er ook rozijnen toegevoegd.

Het deeg wordt tijdens het laatste deel van het bakproces in kleine stukjes gesneden met een houten pollepel of spatel. Er zijn intussen talloze varianten, met of zonder alcohol zoals Weichselschmarrn (met kersen) en Topfenschmarrn (met kwark).

Ingrediënten Kaiserschmarrn 4 personen als hapje en 2-3 personen als maaltijd

Garde of mixer

Koekenpan, het beste is een gietijzeren

200 gram tarwebloem

8 gram zout

1o gram suiker

8-10 gram vanille-suiker

4 eieren maatje groot

4 deciliter melk (400 gram)

2 eetlepels roomboter

poedersuiker

eventueel: 50 gram rozijnen en 50 ml rum

Bereiding Kaiserschmarrn

Wel altijd eerst de rozijnen een half uur van tevoren in rum of in lauwwarm water

Ga de eieren splitsen en doe de dooiers en het eiwit in een aparte, ruime mengkom.

Vervolgens klop je de eidooiers dik en schuimig met een mixer en voeg tijdens het mengen de suiker, vanillesuiker en het snufje zout toe. Ondertussen voeg je ook voorzichtig, dus beetje bij beetje, de bloem en de melk toe. Klop goed door tot een glad beslag is ontstaan. Giet de rozijnen af en voeg ze met een beetje rum aan het mengel toe.

Dan ga je de eiwitten stijf kloppen met een mixer, de eiwitten zijn goed als je de kom ondersteboven houdt en het schuim blijft stevig zitten. Spatel vervolgens met een spaan het schuim voorzichtig door het beslag.

Verhit je pan en laat een lepel roomboter uitbreiden en zet je pan op een gemiddeld vuur en voeg een kwart van het beslag toe.

Bak je Kaiserschmarnn op een laag vuur tot de onderkant goudbruin is. Dan draai je de koek. Til je de koek op, voeg nog een beetje boter in de pan en breek de omgekeerde koek gelijk met een vork/spatel in stukken en wacht even tot ze bruin worden. Als je de pannenkoek later breekt kost het je wat meer moeite. Bak vervolgens dan stukken al omscheppend nog een minuutje zodat ze lekker aangekleurd zijn. Ik zelf zet een tweede schaal met een klont boter op het fornuis om de stukjes warm te houden.

Leg je Kaiserschmarnn daarna apart en bak er nog twee of drie met de rest van het beslag. Je kan de Kaiserschmarrn heel makkelijk warm houden in de oven of in een tweede schaal.

Verdeel de stukjes Kaiserschmarrn over 4 borden, of serveer gezellig in een grote schaal of pan en bestrooi ze rijkelijk met poedersuiker.

Kaiserschmarnn is lekker met

Serveer met een vruchtencompote, rood fruit of appelmoes. Kersen of pruimen doen het ook altijd goed en voor de garnering kan je nog wat besjes toevoegen, dat maakt het geheel lekker fris naast deze zoete wintersport bom 😉 Ook een bolletje ijs past er prima bij.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...