Tataki is een bereidingswijze uit de Japanse keuken waarbij op hoog vuur vlees of vis wordt dichtgeschroeid zodat het knapperig van buiten en bijna rauw aan de binnenkant is. Voor deze tataki gebruiken we diamanthaas en de dressing maken we van ponzu, rode ui, suiker, rode peper en gemberwortel. Het geheel maken we af met wat gefrituurde knoflook en fijngesnipperde bieslook.
Ponzu is de Japanse benaming voor een saus gemaakt door mirin samen met rijstazijn, bonito flakes en zeewier te laten sudderen op een laag vuur,, te zeven en op smaak te brengen met Aziatische citrusvruchten zoals yuzu. Je kunt het bij de toko of Hanos gewoon kant en klaar kopen.
Dit recept is voldoende voor een amuse gerecht voor 4-6 personen
Ingrediënten:
- 2 diamanthaasjes (ongeveer 300-350 gram)
- 2 eetlepels roomboter
- 1 1/2 theelepels fijn zeezout
- 1 1/2 theelepels vers gemalen zwarte peper
- 4 eetlepels ponzu
- 2 eetlepels fijn gesnipperde rode ui
- 1 eetlepel kristalsuiker
- 1/2 eetlepel vers geraspte gemberwortel
- 1/2 eetlepel fijngesneden rode Spaanse peper of een rawit peper
- 4 tenen knoflook
- 200 ml arachideolie
- 1 1/2 eetlepel fijngehakte bieslook
Bereidingswijze tataki van diamanthaas:
Laat de diamanthaas op kamertemperatuur komen. Zorg ervoor dat je een koekenpan goe heet verwarmd. Smelt de roomboter en zodra het schuim van de boter is verdwenen leg je de diamanthaasjes in de pan. Schroei ze op een hoog vuur aan alle zijden dicht, maximaal zo’n 45 seconden per kant. Haal uit de pan en laat een paar minuten rusten. Doe er vervolgens lekker strak wat huishoudfolie omheen en leg ze tot gebruik minstens een uur in de koelkast. Meng vervolgens de ponzu met de fijngesnipperde rode ui, geraspte verse gemberwortel, fijngesneden rode peper (zaadlijsten verwijderd) en de suiker Dek af en zet koel weg tot gebruik.
Pel de knoflooktenen en snijd ze in heel dunne plakjes. Verwarm in een pannetje de arachideolie tot 180 graden en frituur de knoflookschijfjes tot ze licht bruin kleuren. Schep uit de pan en laat uitlekken op wat keukenpapier.
Hak de bieslook fijn.
Snij de diamanthaas in dunne plakjes en leg op een schaal. Schep er wat van de ponzu saus overheen en bestrooi met de gefrituurde knoflookschijfjes en het merendeel van de fijngehakte bieslook. Serveer de rest van de ponzu saus er apart bij en bestrooi die saus met de resterende bieslook.
Op zoek naar meer Aziatische recepten? Check dan ook eens: https://koksland.nl/category/recepten/azie/
Wil je ook gerechten serveren in van die prachtige zwarte schalen? Check: https://www.galerijdehamer.nl/black-pottery/ Ook verkrijgbaar via Koksland.nl: https://koksland.nl/product-categorie/pannen/black-pottery/