Dit recept voor een Tajine met kip en ingemaakte citroen is een vrij bekend Marokkaans recept. De milde smaak van de ingemaakte citroen vormt een mooi contrast met de aardse smaak van de olijven. De kip wordt boterzacht, doordat ze wordt gestoofd.
Ingrediënten voor 6 personen:
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 Spaanse ui (dit is een wat zoetere witte ui), fijngehakt
- 3 teentjes knoflook, zeer fijngehakt of geperst
- 1 cm verse gemberwortel (geschild en geraspt)
- 7,5 dl groentebouillon
- 1 theelepel kaneel
- 3 saffraandraadjes
- 4 hele kippenpoten (in twee stukken gesneden), of 8 drumsticks of 750 gram kippendijen (gehalveerd)
- 2 eetlepels fijngehakte verse koriander
- 2 eetlepels fijngehakte verse peterselie
- 1 ingemaakt citroen, in kleine stukjes gesneden
- 120 gram kalamata olijven
- versgemalen zeezout en zwarte peper
- 4 verse citroen schijfjes
Bereidingswijze tajine met kip
Verhit een pan en giet daarin de olijfolie, Fruit de ui daarin gedurende 6-8 minuten tot ze goudbruin zijn. Meng de knoflook met gember, kaneel, saffraan en een snufje zout en peper. Voeg deze mix toe aan de uien en bak nog 1 minuut. Voeg dan de kip toe en bak het vlees 2-3 minuten rondom lichtbruin. Voeg vervolgens de bouillon toe alsmede de koriander en peterselie, breng aan de kook en doe de kegelvormige deksel op de tajine en laat 45 minuten zachtjes koken. Na 45 minuten voeg je de ingemaakte citroen en olijven toe en laat je alles nog 15 minuten zachtjes koken. Haal dan de kip uit de pan en laat de saus zo’n 3-4 minuten inkoken, leg de kip terug in de pan en serveer uit. Garneer eventueel met nog wat takjes koriander en wat verse citroen schijfjes.
Dit gerecht maken we ook vaak in onze Halal kookworkshop de keuken van het Midden-Oosten.
ps. Vind je onze recepten leuk? Zou je in onze kookstudio met je vrienden, familie of collega’s onze recepten eens willen maken? Kijk dan eens op deKookworkshop.nl!