Home Recepten Tagliatelle met gehaktsaus

Tagliatelle met gehaktsaus

door Peter Eemsing
0 reageer 56 views
Tagliatelle met gehaktsaus

Tagliatelle met gehaktsaus. Dit is een lekker simpel gerecht voor de doordeweekse avond wat je in 40 minuten op tafel kunt hebben staan.

Tagliatelle is een traditionele Italiaanse pastasoort die vooral bekend is in de regio’s Emilia-Romagna en Marche. Deze pasta kenmerkt zich door zijn lange, platte vormen, die iets breder zijn dan de bekendere spaghetti. De naam ‘tagliatelle’ komt van het Italiaanse woord ‘tagliare’, wat ‘snijden’ betekent, een verwijzing naar de manier waarop de pasta wordt gemaakt: door het deeg in dunne reepjes te snijden.

Tagliatelle wordt vaak gemaakt van een mengsel van eieren en bloem, wat resulteert in een rijke, stevige textuur die uitstekend pastasauzen absorbeert. Deze pasta is bijzonder populair in combinatie met vleessauzen, zoals Bolognese, maar het is ook heerlijk met lichtere sauzen op basis van room of olijfolie. Bovendien is het een veelzijdige pasta die goed samengaat met een breed scala aan ingrediënten, waaronder groenten, kazen en kruiden.

Tagliatelle wordt vaak vers bereid, maar is ook droog verkrijgbaar. De verse variant heeft een kortere kooktijd, meestal rond de 2 tot 3 minuten, terwijl de droge tagliatelle ongeveer 6 tot 8 minuten nodig heeft om al dente te koken. Je kan dit recept ook met spaghetti of andere pasta maken.

Ingrediënten Tagliatelle met gehaktsaus voor 4 personen:

400 gram verse tagliatelle

600 gram rundergehakt

2 eetlepels olijfolie

1 grote ui, fijngesnipperd

1 stengels bleekselderij, fijngesneden

2 teentjes knoflook, fijngehakt

1 wortel, in kleine blokjes gesneden

800 gram tomaten in blokjes gesneden (of uit blik)

2 eetlepels tomatenpuree

1 theelepel gedroogde oregano

1 theelepel gedroogde basilicum

Zout en peper naar smaak

Vers geraspte Parmezaanse kaas, voor het serveren

Bereiding:

Gehaktsaus maken (30 minuten):

Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur.

Voeg de ui, bleekselderij, wortel en knoflook toe. Bak tot de groenten zacht zijn, ongeveer 5 minuten.

Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin en rul is, ongeveer 8-10 minuten.

Voeg de tomatenblokjes, tomatenpuree, oregano en basilicum toe. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus ongeveer 20 minuten sudderen op laag vuur, zodat de smaken goed kunnen mengen.

Tagliatelle koken (10 minuten):

Breng een grote pan met gezouten water aan de kook.

Voeg de verse tagliatelle toe en kook volgens de aanwijzingen op de verpakking tot de pasta al dente is, meestal 2-4 minuten.

Pasta en saus combineren (2 minuten):

Giet de tagliatelle af en doe terug in de pan.

Voeg de gehaktsaus toe aan de pasta en schep goed door elkaar.

Bestrooi met verse Parmezaanse kaas.

Totale bereidingstijd: Ongeveer 40 minuten.

Serveer de tagliatelle met een frisse groene salade en eventueel wat knapperig brood om de rijke tomatensaus op te deppen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...