Home Recepten Stoofperen Galette

Stoofperen Galette

door Peter Eemsing
0 reageer 17 views
stoofperen galette

Stoofperen Galette. Een kenmerk van een galette is dat het een rustieke en huiselijke uitstraling heeft. Het deeg wordt uitgerold, de vulling wordt in het midden geplaatst en de randen worden dan vrij lomp over de vulling gevouwen, zonder dat er een taartvorm aan te pas komt. Dit geeft de galette een wat onregelmatige, maar ambachtelijke uitstraling.

Galette komt oorspronkelijk uit Frankrijk en is een heel populair gerecht dat in vele regio’s van het land wordt gegeten. De vulling kan bestaan uit fruit, zoals appels, bessen, perziken of in jouw geval stoofperen, maar ook uit groenten, kaas, vlees, en andere ingrediënten voor hartige versies. ‘Galette’ is de term die in de Franse keuken wordt gebruikt om verschillende soorten platte, ronde of vrije vorm taarten aan te duiden

Stoofperen Galette

Ingrediënten
1 rol kant-en-klaar bladerdeeg of taartdeeg
3 stoofperen, geschild, gehalveerd en klokhuis verwijderd
1 eetlepel ongezouten boter
2 eetlepels suiker, plus extra voor bestrooien
1/2 theelepel gemalen kaneel
1 steranijs
1 ei, geklopt (voor het bestrijken)
Handjevol walnoten, grof gehakt
Rasp van 1 citroen
Een snufje zout

Bereidingstijden
Voorbereiding: 20 minuten
Koken en bakken: 35-40 minuten
Totale tijd: ongeveer 1 uur

Instructies


Voorbereiden:
Stoof de peren: Snijd de peren in dunne plakjes en stoof ze licht in een pan met boter, een beetje suiker, steranijs en kaneel tot ze zacht zijn, maar nog steeds hun vorm behouden (ongeveer 10-15 minuten).
Verwarm de oven voor op 200°C.

Deeg voorbereiden:
Rol het deeg uit op een met bakpapier beklede bakplaat.
Zorg dat je ongeveer 5 cm van de rand vrijhoudt voor het omvouwen.

Vulling maken:
Schik de uitgelekte gestoofde perenplakjes in een cirkelvormige patroon op het deeg. Laat de rand vrij zodat je die straks dubbel kunt vouwen.
Strooi de gehakte walnoten en citroenrasp over de peren.
Vouw de rand van het deeg over de vulling heen, zodat de galette een mooie rand krijgt.

Galette bakken:
Bestrijk de deegrand met het geklopte ei en strooi er een beetje extra suiker over.
Bak de galette in de voorverwarmde oven voor 35-40 minuten, of totdat het deeg goudbruin en krokant is.

Serveren:
Laat de galette een paar minuten afkoelen voordat je deze serveert, eventueel met een bolletje vanille-ijs of een dot slagroom voor extra decadentie.

Geniet van je heerlijke stoofpeer galette, als dessert of zoet tussendoortje dat zowel warm als koud heerlijk is!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...