Home Recepten Steak Diane

Steak Diane

door Peter Eemsing
0 reageer 48 views
steak diane

Steak Diane is echt een Amerikaanse klassieker dat in de jaren ’50 en ’60 helemaal de blits maakte in de ‘fancy’ restaurants. Je neemt wat dunne lapjes filet mignon, geeft ze wat pit met kruiden en bakt ze snel op hoog vuur. Maar wat Steak Diane echt speciaal maakt, is die waanzinnige saus en de show van het flamberen, vaak gewoon aan je tafel.

Over de saus gesproken, die is om je vingers bij af te likken: een mix van boter, sjalotjes, een beetje mosterd, worcestersaus, een scheutje brandy of cognac en room. En soms gaan er ook nog wat champignons bij. Als de steaks eenmaal gebakken zijn, gaan al die ingrediënten in dezelfde pan, zodat al die heerlijke aanbaksels in de saus belanden en het geheel nog lekkerder maken.

Je zou misschien denken dat Steak Diane uit Frankrijk of Engeland komt door de naam, maar nee, het is echt een Amerikaans ding. Het is vernoemd naar de Romeinse godin Diana, die van de jacht, wat wel grappig is omdat ze vroeger vaak wild gebruikten voor dit gerecht. Tegenwoordig is het meestal rund- / kalfsvlees wat de klok slaat. Het is misschien niet meer zo alomtegenwoordig als vroeger, maar voor de liefhebbers van een goede saus, lekker vlees en wat keukenvuurwerk blijft dit een absolute favoriet voor me. Ps. Kijk wel of je inboedel is verzekerd tegen brand 😉

Steak Diane is een klassieker die je kunt bereiden met zowel rundvlees als kalfsentrecote. Hieronder vind je een traditioneel recept voor beide varianten wat je in een halfuurtje op tafel kunt hebben staan.

Steak Diane

Ingrediënten 2 personen voor Rundvleesversie (+/- Kcal 770 per persoon):

2 rundvleesfilets (filet mignon), elk ongeveer 150-200 gram
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels ongezouten boter
1 sjalot, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 gram champignons, in dunne plakjes
1 theelepel Dijonmosterd
2 eetlepels Worcestersaus
60 ml brandy of cognac
120 ml slagroom
1 eetlepel fijngehakte peterselie

Ingrediënten 2 personen voor Kalfsentrecoteversie (+/- Kcal 660 per persoon):
2 kalfsentrecotes, elk ongeveer 150-200 gram
Zout en peper naar smaak
2 eetlepels ongezouten boter
1 sjalot, fijngehakt
1 teentje knoflook, fijngehakt
100 gram champignons, in dunne plakjes
1 theelepel Dijonmosterd
2 eetlepels Worcestersaus
60 ml brandy of cognac
120 ml slagroom
1 eetlepel fijngehakte peterselie

Bereidingswijze Steak Diane (voor beide versies):

Voorbereiden: Bestrooi de steaks aan beide kanten met zout en peper.

Bakken: Verhit 1 eetlepel boter in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de steaks toe en bak ze naar wens (ongeveer 2-3 minuten per kant voor medium-rare). Haal de steaks uit de pan en houd ze warm.

Saus maken: In dezelfde pan, voeg de resterende boter toe en fruit de sjalot, knoflook en champignons tot ze zacht zijn. Voeg de mosterd en Worcestersaus toe en roer goed door.

Flamberen: Voeg de brandy of cognac toe en flambeer voorzichtig door de alcohol aan te steken met een lange lucifer of aansteker. Laat de vlammen doven.

Afmaken: Voeg de slagroom toe aan de pan en laat de saus inkoken tot hij lichtjes dikker wordt. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren: Leg de steaks terug in de pan om ze in de saus te wentelen, of serveer de steaks op borden en schep de saus eroverheen. Bestrooi met fijngehakte peterselie.

Serveer Steak Diane met een bijgerecht naar je keus, zoals geroosterde aardappelen, groene asperges of een frisse salade voor een complete maaltijd.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...