Slagroom merengue ijs, in een ijshoorntje of met gekaramelliseerde vruchten
Het is weer volop lente en dus weer leuk om zelf ijs met je kids, voor jezelf, of om een leuk toetje voor je gasten te maken. Dit ijs is niet alleen heerlijk om zo uit de hand te eten, maar combineert ook geweldig met gekaramelliseerde pruimen, peren en bosbessen.
Ingrediënten slagroom merengue ijs:
Voor op het ijshoorntje
225 ml eiwit
175 gram poedersuiker
500 ml slagroom
Als je het met gekaramelliseerde wilt serveren:
2 grote rode pruimen
2 grote gele pruimen
1 peer
100 gram bosbessen
3 eetlepels poedersuiker
Vanille uit 1 vanillestokje
Bereidingswijze slagroom merengue ijs:
Verwarm de oven voor op 100 graden Klopt het eiwit stijf onder toevoeging van steeds een beetje poedersuiker. Gebruik daarvor een keukenmachine. Als je al het poedrsuiker hebt toegevoegd klop je zeker nog 5 minuten door totdat het eiwwit echt dikke stijve pieken vertoont. Strijk het eiwit in een dunne laag over een bakplaat die je hebt bekleed met bakpapier en bak het eiwit gedurende ongeveer 2 uur in de oven. Check op het laatst of de merenque aan de buitenkant mooi hard en krokant is. Zo niet, verleng dan de baktijd gewoon iets. De binnekant van merenque moet lekker kleverig blijven. Laat afkoelen en klop de slagroom stijf. gebruik volvette slagroom want die kun je mooi stevig kloppen zonder toevoegingen. Maal vervolgens de merenque in je keukenmachine fijn (er ontstaat dan een kleverige massa) en vermeng met een spatel met de slagroom. Zet het megsel vervolgens in een metalen schaal afgedekt in de diepvries en roer minstens elk half uur flink door. Serveer in een ijshoorntje of tussen twee biscuitjes of als je zin hebt om je uit te sloven met gekaramelliseerde pruimen, peren en bosbessen op een bordje. Voor de gekaramelliseerde vruchten snijd je de vruchten (met uitzondering van de bosbessen) in kwarten. Verwijder dus de pit uit de pruimen en het klokhuis van de peer. Leg al de vruchten op een bakplaat met bakpapier en zet je gril op de hoogste stand. Meng de poedersuiker met de vanille en bestrooi de vruchten er ruimschoots mee. Zet de vruchten gedurende ongeveer 4 minuten onder de gril. Verdeel de vruchten en het ijs over 4 bordjes en smullen maar. Ps als je geen zin hebt om zelf merenque te maken kun je kant en klare merenque koekjes gebruiken. Je hebt dan ongeveer 200 gram koekjes nodig die je verkruimelt en vervolgens mengt met de slagroom.