Home Recepten Scotch Eggs

Scotch Eggs

door Peter Eemsing
0 reageer 95 views
Scotch Eggs

Scotch Eggs zijn een traditionele snack dat bestaat uit een hard- of zachtgekookt ei omhuld met gehakt, vervolgens gepaneerd en gefrituurd. De buitenste laag kan bestaan uit varkensgehakt, rundergehakt of een mix van verschillende soorten gehakt, gekruid met kruiden en specerijen voor extra smaak. Het resultaat is een knapperige buitenkant met een zachte, smaakvolle binnenkant, waarbij het ei in het midden zit als een verrassing. 

Een populaire gedachte suggereert dat ze zijn ontstaan in de 18e eeuw bij de beroemde warenhuis Fortnum & Mason in Londen, als een handig en draagbaar voedselitem voor lange reizen.

Ingrediënten Scotch Eggs voor 4 eieren:

4 grote eieren

400 gram runder-, varkensgehakt of worstvlees

1 kleine ui, fijngehakt

1 teentje knoflook, fijngemaakt

1 theelepel mosterd

1 theelepel Worcestershire saus

Zout en peper naar smaak

100 gram bloem, voor het paneren

2 rauwe eieren, geklopt (voor het paneren)

200 gram paneermeel

Olie om in te frituren

Bereidingswijze:

Eieren koken: Breng een pan met water aan de kook en kook de eieren 6 minuten voor een zachtgekookte dooier of 9 minuten voor een hardgekookte dooier. Schrik de eieren na het koken onmiddellijk in koud water en pel ze zorgvuldig.

Gehaktmengsel bereiden: Meng in een kom het rundergehakt met de fijngehakte ui, knoflook, mosterd, Worcestershire saus, zout en peper. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.

Eieren omhullen: Verdeel het gehaktmengsel in 4 gelijke porties. Druk elke portie plat in de palm van je hand en leg er voorzichtig een gekookt ei in het midden. Vorm het gehakt rond het ei zodat het volledig bedekt is.

Paneren: Rol de gehaktomhulde eieren eerst in de bloem, vervolgens in het geklopte ei en ten slotte in het paneermeel. Zorg ervoor dat elk ei goed bedekt is met elke laag. Voor een extra crispy buitenkant kan je dit ook twee keer doen.

Frituren: Verhit de olie in een diepe pan of friteuse tot ongeveer 180°C. Frituur de Scotch Eggs in porties tot ze goudbruin en gaar zijn, ongeveer 4-5 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Serveren: Laat de Scotch Eggs iets afkoelen voordat u ze serveert. Ze kunnen warm of op kamertemperatuur gegeten worden.

Deze bereidingstijd is ongeveer 30-40 minuten, inclusief de voorbereiding en het koken.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...