Home Recepten Salmon en Croute

Salmon en Croute

door Peter Eemsing
0 reageer 29 views
Salmon en Croute

Salmon en Croute, wat letterlijk “zalm in korst” betekent, is een klassiek Frans gerecht waarbij een zalmmoot wordt ingepakt in bladerdeeg en dan gebakken. Het bladerdeeg zorgt voor een heerlijke krokante buitenlaag en houdt de zalm binnenin sappig en smaakvol.

Dit gerecht is een vorm van ‘en croute’ koken, wat letterlijk ‘in een korst’ betekent en kan worden toegepast op verschillende soorten vlees, vis of zelfs groenten.

Let op, om te voorkomen dat de bladerdeeg korst vochtig wordt (wat niemand wil), zorg je ervoor dat de vulling—de zalm- en spinaziemix—geen overtollig vocht hebben voordat je deze in het bladerdeeg plaatst. Nadat je de zalm hebt afgespoeld om het zout te verwijderen, dep je deze grondig droog met keukenpapier om overtollig vocht te verwijderen. Hoewel je kaas-spinaziemengsel ongetwijfeld iets vochtig zal zijn, wil je voorkomen dat het dun en waterig is zodat je Salmon en Croute niet gaart en sompig gaat worden. Om dit te voorkomen, zorg ervoor dat je het spinazie mengsel bind met wat paneermeel/panko totdat het ingedikt is. 

Ingrediënten Salmon en Croute

+/- 690 Kcal per persoon, twee personen, 45 minuten bereidingstijd.

2 zalmfilets van 150 gram elk, met huid

2 vellen bladerdeeg (voldoende groot om elke zalmfilet in te wikkelen)

200 gram verse spinazie

2 eetlepels roomkaas

1 eetlepel Dijonmosterd

1 kleine sjalot, fijngehakt

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 ei, geklopt (voor het glazuur)

Zout en peper naar smaak

Broodkruim of panko

Een snufje nootmuskaat

Olijfolie of boter voor bakken

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.

Verhit een beetje olijfolie of boter in een pan en fruit de sjalot en knoflook tot ze zacht zijn.

Voeg de spinazie toe en kook tot het volledig geslonken is. Breng op smaak met zout, peper en een snufje nootmuskaat. Zet het vuur uit en laat de spinazie afkoelen.

Druk het overtollige vocht uit de spinazie, bind het met paneermeel/panko en meng het met de roomkaas en Dijonmosterd. Zie hierboven!!!! 

Bestrooi de zalmfilets met zout en peper.

Rol het bladerdeeg uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het groot genoeg is om de zalm in te pakken.

Verdeel het spinaziemengsel over de bladerdeegvellen, plaats dan elk zalmfilet met de huidzijde naar beneden erop.

Vouw het bladerdeeg over de zalm en druk de randen aan om te verzegelen. Snijd overtollig deeg weg en gebruik een vork om de randen te verstevigen.

Plaats de ingepakte zalmfilets op een met bakpapier beklede bakplaat.

Bestrijk de bovenkant van het bladerdeeg met het geklopte ei voor een gouden glans.

Bak in de oven voor ongeveer 20-25 minuten, of tot het bladerdeeg goudbruin en krokant is.

Bereidingstijd:

Voorbereiding: 20 minuten

Kooktijd: 25 minuten

Totale tijd: 45 minuten

Serveer je Salmon en Croute met een lichte salade of wat gestoomde groenten.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...