Home Recepten Poutine uit Canada recept

Poutine uit Canada recept

door Peter Eemsing
0 reageer 20 views
Poutine uit Canada recept

Poutine uit Canada recept. Als je ooit in Canada bent geweest heb je vast wel eens Poutine gegeten. Poutine is een klassiek Canadees bij-gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit de provincie Québec. Het bestaat uit drie hoofdingrediënten: friet, kaaswrongel en een bruine jus. De combinatie van de knapperige, gouden friet, de zachte, licht zoute kaaswrongel die licht smelt onder de warme, rijke jus, creëert een unieke mix die veel liefhebbers van een vette hap lekker vinden. Poutine is lekker bij kip, worst, vlees, jerky en/of groenten.

Volgens een populair verhaal werd het voor het eerst samengesteld toen een klant in een restaurant vroeg om kaaswrongel aan zijn friet toe te voegen, wat leidde tot de geboorte van dit geliefde gerecht. Aanvankelijk werd het gezien als ‘snackbarkost’ en werd het niet altijd serieus genomen door de culinaire wereld. Maar door de jaren heen heeft Poutine een cultstatus verworven en is het een symbool van Canada geworden.

Kaaswrongel is in Nederland niet overal te koop, de meeste kans maak je bij een kaasboerderijtje in de regio, wil je er geen moeite voor doen kan je er ook in blokjes gesneden (buffel-) mozzarella voor gebruiken. Maar voor de authentieke smaak heb je de kaaswrongel nodig. Kaaswrongel is een product dat ontstaat bij het kaasmaken. Het is in feite de gestolde melk die overblijft nadat het stremsel is toegevoegd om de melk te laten coaguleren of “wrongelen”. Tijdens dit proces scheiden de vaste bestanddelen, de wrongel, zich van de vloeibare bestanddelen, de wei. De wrongel is wat uiteindelijk wordt geperst en gerijpt om kaas te vormen.

Verse kaaswrongel is kenmerkend door zijn licht rubberachtige textuur en het piepende geluid dat het maakt wanneer je erop kauwt. Dit piepen is het resultaat van de verse eiwitstrengen die over elkaar wrijven. In poutine is de kaaswrongel bijzonder lekker omdat het zijn vorm behoudt en slechts licht smelt wanneer het wordt overgoten met de warme jus.

Voor een authentieke poutine-ervaring voor twee, volg je dit recept. Als alternatief voor kaaswrongel kun je mozzarella gebruiken, wat een vergelijkbare textuur heeft wanneer het een beetje smelt.

Poutine uit Canada recept

Ingrediënten voor twee personen (+/- 1243 Kcal per persoon):
500 gram verse frieten
200 gram kaaswrongel (alternatief: verse mozzarella, in kleine blokjes gesneden)
2 kopjes bruine jus (kant-en-klaar of zelfgemaakt)

Voor de bruine jus:
2 eetlepels boter
2 eetlepels bloem
500 ml runderbouillon
Zout en peper naar smaak
Optioneel: een scheutje Worcestershire saus voor extra diepte

Bereidingswijze:
Begin met het voorverwarmen van je frituurpan of een grote pot met olie tot ongeveer 180°C voor de frieten.
Voor de jus: Smelt de boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en kook het mengsel al roerend voor ongeveer 5 minuten om een roux te maken. Giet geleidelijk de runderbouillon erbij, blijf roeren tot de saus dik en glad is. Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel een scheutje Worcestershire saus toe voor een pitje. Laat het zachtjes sudderen tot het de gewenste dikte heeft, ongeveer 10 minuten.
Voor de frieten: Frituur de frieten in porties tot ze goudbruin en krokant zijn, ongeveer 6-8 minuten. Laat ze uitlekken op keukenpapier en bestrooi licht met zout.

Serveren


Verdeel de frieten over twee borden. Verdeel de kaaswrongel of de mozzarellablokjes gelijkmatig over de frieten terwijl ze nog heet zijn zodat de kaas een beetje smelt.
Giet de warme bruine jus over de kaas en frieten. Serveer direct terwijl alles nog warm en smeuïg is.

Totale bereidingstijd: Ongeveer 30 minuten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...