Home Recepten Savooikool, de groene alleskunner

Savooikool, de groene alleskunner

door Peter Eemsing
0 reageer 50 views
savooikool

Savooikool, de groene alleskunner, met zijn gekrulde, donkergroene bladeren en subtiele bitterheid, is vaak nog een onbekende alleskunner uit de najaarsgroente-tuin. Oorspronkelijk afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, heeft deze voedzame groente een speciaal plekje veroverd in mijn keuken. Naast dat het rijk is aan essentiële vitamines en mineralen zoals vitamine K en C, biedt savooikool een veelzijdigheid die weinig andere groenten kunnen evenaren.

Voor veel mensen is vaak de eerste kennismaking met savooikool via een stamppot, een combinatie van aardappelen, savooikool en worst. Maar deze groente biedt mogelijkheden die veel verder gaan dan alleen comfort food.

Zo kun je kiezen voor een Aziatisch getinte roerbak van savooikool met knoflook, gember en sojasaus. Dit gerecht is niet alleen verrassend eenvoudig te bereiden, maar ook een heerlijke manier om deze bladgroente in een nieuw licht te zien.

Een andere optie is een lasagne waarbij je de traditionele pastabladen vervangt door bladeren van savooikool. Dit is een geweldige glutenvrije variant die niets inlevert op smaak.

Wil je iets lichters? Probeer dan een salade met dun gesneden repen savooikool, wortel, en een dressing van sojasaus, sesamolie en limoensap. Het resultaat is een frisse, knapperige salade die als bijgerecht of lichte lunch kan dienen.

Voor de liefhebbers van soep is er een klassieke savooikoolsoep, waarbij de groente samen met aardappelen en bouillon wordt gekookt tot een romige, hartverwarmende soep.

Je kunt ook een culinair avontuur beleven met savooikoolpakketjes, en een draai geven aan de traditionele dolma’s. In dit recept worden bladeren van savooikool gevuld met een mengsel van gehakt, rijst en kruiden, omhuld door een rijke tomatensaus. Op onze website staat een heerlijk recept om savooikool pakketjes te maken.

En dan is er nog de frittata met savooikool, een smakelijke en voedzame optie voor brunch of diner. Deze Italiaanse omelet combineert de romige smaken van eieren en kaas met de licht bittere tonen van savooikool, resulterend in een gerecht dat evenwichtig als heerlijk is.

Dit zijn slechts een paar voorbeelden; de mogelijkheden met savooikool zijn echt eindeloos. Of je nu zin hebt in een stevige stamppot, een luxueuze lasagne, een knapperige roerbak, een frisse salade, een verwarmende soep, smaakvolle pakketjes of een rijke frittata, met savooikool in je keuken wordt elk gerecht een beetje specialer.

Savooikool in je groentetuin ?

Savooikool uit de groente tuin

Savooikool is een echte aanrader in je groentetuin en zorgt ervoor dat je het najaar nog mooie groene bladgroenten in je keuken kan gebruiken. Bij ons doe hij het goed op onze vette klei grond. Het zaaien en oogsten van savooikool hangt af van verschillende factoren, zoals de gekozen rassen en de specifieke omstandigheden in je tuin. Hieronder staan enkele richtlijnen:

Zaaien: Binnen zaaien: Start ongeveer 4-6 weken voor de beoogde plantdatum. Dit geeft je zaailingen de tijd om sterk genoeg te worden voor transplantatie.
Direct zaaien in de volle grond: Dit kan vanaf het late voorjaar tot de vroege zomer.
Oogsten: Oogst de kool wanneer de kop stevig aanvoelt en de gewenste grootte heeft bereikt.
Snijd de kool bij de basis af en verwijder eventuele beschadigde buitenste bladeren.
Rassen en Grondsoort:
Winterkoning: Doet het goed in zwaardere grond en is goed bestand tegen kou.
Vertus: Heeft een goede smaak en is goed voor lichtere, goed doorlatende grond.
Ormskirk: Een late variëteit die goed is voor de zwaardere, kleiachtige gronden.
Grondvereisten:
Lichtzure tot neutrale pH-waarde (tussen 6 en 7,5).
Vruchtbare, goed gedraineerde grond, rijk aan organisch materiaal.
Andere Aanbevelingen:
Bemesting: Een goed uitgebalanceerde bemesting is cruciaal, met voldoende stikstof om de bladgroei te bevorderen, maar niet zoveel dat het de kopvorming beïnvloedt.
Watergift: Regelmatig en consistent, vooral tijdens droge perioden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...