Beb Vuyk
Tradiotionele Sambal Goreng Telor. De bekendste Nederlandse Indonesische kookboek schrijfster is wel Beb Vuyk met haar bijbel het Groot Indonesisch kookboek. Andere Nederlandse standaard werken zijn het Indonesisch kookboek van de Nederlandse marine en dan hebben we ook nog de complete Indonesische keuken van Lonny Gerungan. Stuk voor stuk meesterwerken en bomvol met recepten. In het kookboek van de marine staan ook de Nederlandse namen van de ingrediënten vermeld. Veel mensen haken af bij de Indonesische keuken door het gebruik van ingrediënten en termen waarvan ze nog nooit gehoord hebben. Dit boek geeft hulp!
Authenticiteit van de Indonesische keuken
Over de Indonesische keuken is veel te doen op internet. Ik volg op Facebook de groep Roy’s Indische Recepten met 40.000 volgers. Daar leeft deze keuken als bijna nergens anders. Het ene na het andere recept komt voorbij maar ook de discussie hoe het gerecht gemaakt moet worden, welke ingrediënten er in moeten, maar ook welke juist niet, houden de facebook pagina van Roy zeer levendig. Bekijk ook eens Roy zijn website: http://www.roysrecepten.nl.
Het is leuk om te volgen en te zien hoe de Indonesische keuken leeft in Nederland! Dit recept is ook een mooi voorbeeld van de onderlinge verschillen, zowel in de kookboeken van Beb, de Marine en maar ook in het kookboek van Lonny Gerungang wordt het anders gemaakt. Bij twijfel bel ik mijn vriendje Jan Coen Wierda die deze keuken heeft geleerd heeft van zijn Oma die een restaurant in Indonesie heeft gehad.
Sambal Goreng Telor recept 170 uit het boek van de Marine.
Dit zijn mijn eerste stapjes op het gebied van de Indonesische keuken en merk dat deze veel te bieden heeft. Ik heb bij dit recept van Sambal Goreng Telor 300 gram schoongemaakte boontjes toegevoegd, die je even 8-10 minuten voorkookt en een mix gemaakt van de drie verschillende recepten uit de boeken.
2-3 personen | kooktijd 30 minuten
Ingrediënten Sambal Goreng Telor
6 hardgekookte eieren
1 ui fijngesneden of 3 sjalotten
1 stukje gember van 2 cm fijngesneden
1 teen knoflook fijngehakt
1 theelepel sambal oelek
4-5 ontvelde tomaten in stukjes( kan ook uit blik)
1 theelepel laos
3 blaadjes salamblad ( dit is de Indonesische laurier, je kan hier ook laurier voor gebruiken )
1 theelepel suiker
125 ml kokosmelk of gewone melk
0,5 theelepel trassi, trassi is gefermenteerde garnaal kan je in elke supermarkt of toko kopen. In veel recepten op internet is dit weggelaten waarschijnlijk door zijn specifieke smaak.
snufje zout en citroensap
Bereiding Sambal Goreng Telor
Fruit in wat olie de uien en knoflook heel licht en doe er de sambal, laos, tomaten, salam, citroensap, suiker en zout bij.
De meeste Indo’s zullen eerst een bomboe maken en die meebakken maar dit is de manier van de Marine.
Alles goed doorroeren en even laten doorkoken. Daarna de melk erbij en weer goed doorroeren om schiften te voorkomen. Het moet een gladde saus worden. De gepelde eieren erbij doen en 5 min. laten meekoken onder voortdurend omroeren. De saus mag iets inkoken. Voor het opdienen de eieren halveren en de saus er overheen gieten. Bij gebrek aan citroensap kan men hiervoor 1 eetlepel azijn nemen. Als men dit gerecht extra lekker wil maken, kan men garnalen en ‘peteh’ of gewone bonen toevoegen en die even meeverwarmen vlak voor je het gaat serveren.
Lekker met rijst en wij hebben nog wat koriander als garnering gebruikt. Omdat we dat lekker vinden!