Home Recepten Frittata met boerenkool, spek en aardappeltjes

Frittata met boerenkool, spek en aardappeltjes

door Peter Eemsing
0 reageer 49 views
Frittata met boerenkool

Frittata met boerenkool, spek en aardappeltjes. Een frittata is een Italiaans eiergerecht dat vergelijkbaar is met een omelet of een quiche, maar zonder korst. Het bestaat uit eieren die gemengd worden met diverse ingrediënten zoals groenten, vlees, kaas en kruiden. In tegenstelling tot een omelet, waar de vulling over het algemeen op het ei wordt gelegd en het geheel dubbelgevouwen wordt, wordt bij een frittata de vulling gemengd met de geklopte eieren en vervolgens gebakken.

De bereidingswijze van een frittata varieert. Traditioneel wordt het eerst aan één kant gebakken op het fornuis en vervolgens onder de grill of in de oven afgemaakt om de bovenkant te garen en een goudbruine kleur te geven. Dit geeft de frittata een kenmerkende stevige textuur.

De oorsprong van de frittata ligt in Italië. Het woord ‘frittata’ is afgeleid van het Italiaanse werkwoord ‘friggere’, wat ‘bakken’ betekent. Het gerecht ontstond als een eenvoudige en praktische manier om restjes te gebruiken.

Voor de vegetariërs onder ons, vervang de spek door champignons of tofu.

Ingrediënten Frittata met boerenkool voor 4 personen

8 grote eieren

2 middelgrote aardappelen, in partjes gesneden

2 kleine rode paprika’s, in blokjes gesneden

150 gram gerookt spek, in stukjes gesneden

2 kleine uien, fijngesnipperd

1 grote handvol boerenkool, gewassen en grof gesneden

4 eetlepels olijfolie

100 gram geraspte kaas (bijvoorbeeld cheddar of Parmezaan)

Zout en peper naar smaak

Optioneel: knoflook, paprikapoeder of andere kruiden naar smaak

Bereiding

Voorbereiden (5 minuten): Klop de eieren in een grote kom en voeg zout, peper en eventuele extra kruiden toe. Zet dit opzij.

Spek, aardappelpartjes en boerenkool bakken (15-20 minuten): Verhit twee eetlepels olijfolie in een grote ovenbestendige koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de stukjes spek toe en bak ze tot ze knapperig zijn. Voeg daarna de aardappelpartjes toe en bak ze tot ze goudbruin en bijna gaar zijn, ongeveer 10 minuten. Voeg de boerenkool toe en bak deze mee tot hij geslonken is, ongeveer 5 minuten.

Paprika en ui toevoegen (5 minuten): Voeg de ui en paprika toe aan de pan en bak deze mee tot de ui glazig is en de paprika zacht, ongeveer 5 minuten.

Eiermengsel toevoegen (2 minuten): Giet het eiermengsel over de spek, paprika, ui, boerenkool en aardappels in de pan. Strooi de geraspte kaas erover. Laat het geheel op laag vuur een paar minuten koken tot de onderkant stevig begint te worden.

Oven (10-15 minuten): Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de koekenpan in de oven en bak de frittata 10 tot 15 minuten, tot de bovenkant stevig en goudbruin is.

Serveren: Haal de frittata uit de oven, laat het een paar minuten afkoelen en snijd het in porties. Serveer eventueel met een frisse (kool) salade of brood.

Tips

Zorg ervoor dat je een grote ovenbestendige koekenpan gebruikt om alles goed te kunnen mengen. Voeg eventueel extra groenten, champignons of kruiden toe voor meer smaakvariatie.

De totale bereidingstijd is ongeveer 40 tot 45 minuten. 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...