Home Recepten Salade niçoise op z’n Welsums

Salade niçoise op z’n Welsums

door Christa Dreef
0 reageer 690 views

De salade niçoise is genoemd naar de Franse stad Nice. Er zijn vele recepten in de omloop voor deze zomerse salade; het enige echte recept bestaat echter niet. In de basis bestaat de salade uit een combinatie van vis, groente en ei. In dit geval hebben we voor de dressing gewerkt met producten van onze eigen boerderij in Welsum: de mosterd, honing en appel/peer azijn, vandaar ‘de toevoeging op z’n Welsum. Dit recept is voldoende voor twee flinke maaltijdsalades.

Ingrediënten salade niçoise:

Dressing: 1 el mooie mosterd
1 el echte honing
Sap van een halve citroen
1 el appel/peer azijn
1,5 el olijfolie

Salade: 120 gram haricot verts
250 gram rosevalkrieltjes
250 gram kersentomaatjes
1 sjalot
6 anjovisfilets
4 tl kappertjes
1 rode paprika
2 verse tonijnfilets
2 kakelverse eieren
8 radijsjes

1/2 krop blad sla

Versgemalen zwarte peper en fijn zeezout.

Bereidingswijze salade niçoise:

Maak de dressing door de honing, mosterd, citroensap, appel/peer azijn en olijfolie goed door elkaar te mixen. zet daarna koud weg.

Was de rosevalkrieltjes goed, snijd ze doormidden (laat de schil zitten). Kook de aardappeltjes in 15-20 minuten gaar. Giet af, spoel met koud water en zet weg tot gebruik. Snijd intussen de haricot verts doormidden en blancheer ze kort (2 minuten), laat uitlekken en zet tot gebruik weg. Snijd de kersentomaatjes doormidden en de sjalot in heel fijne ringen. Maak de paprika schoon en snijd in dunne reepjes. Hak de anjovisfilets in drie stukjes en de radijsjes in vieren. Schep al deze ingrediënten samen met de kappertjes door elkaar heen in een ruime schaal en meng goed met de dressing.

Breng een pannetje met water net tegen de kook aan en sla de eitjes kapot in twee kopjes zodanig dat de dooier heel blijft en giet vervolgens de inhoud van de twee kopjes voorzichtig in het water. Zorg ervoor dat het water steeds tegen de kook aanblijft. Haal de eitjes er na drie minuten uit. Bak intussen in een zeer hete grilpan de tonijnfilets. Bak de tonijnfiltes aan elke kant maximaal 8 seconden, haal uit de pan, bestrooi met zout en peper en snijd vervolgens in mooie dunne plakken. Was de bladsla, slinger droog en verdeel over de borden. Schep daarop de salade (verdeel de salade over de twee borden) en leg daarop de in plakken gesneden tonijn. Leg tot slot het gepocheerde eitje op de salade. Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...