Home Recepten Kanom Kai Nok Krata

Kanom Kai Nok Krata

door Peter Eemsing
0 reageer 33 views
Kanom Kai Nok Krata

In Thailand is Kanom Kai Nok Krata een onderdeel van het uitgebreide straatvoedselaanbod, waar marktkraampjes en verkopers een rol spelen in de straat voedselcultuur. Dit dessert, dat lijkt op kwarteleitjes, trekt aandacht door zijn vorm en bereidingswijze. 

Deze zoete lekkernijen zijn gemaakt van zoete aardappel of taro, gemengd met tapiocameel en suiker, en vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn aan de buitenkant, terwijl ze zacht en kleverig blijven aan de binnenkant.

Thuis werd het maken van Kanom Kai Nok Krata op een regenachtige middag geliefd bij mijn kinderen. Deze momenten in de keuken is het een leuke manier om herinneringen op te halen over de vakanties die we in Thailand hebben gehouden. Deze snack staat symbool voor de eenvoud en creativiteit van de Thaise keuken. Het maken van deze lekkernij biedt een leuke kook ervaring en de zoete, kleverige balletjes zijn een gegarandeerde hit bij zowel volwassenen als kinderen. (+/- 327 kcal per persoon zonder dipsaus)

Ingrediënten Kanom Kai Nok Krata voor twee personen:

Voor Kanom Kai Nok Krata:
150 gram zoete aardappel of taro, fijn geraspt
50 gram tapiocameel
50 gram suiker
Een snufje zout
Olie om in te frituren
Optiononeel kan je een snufje nootmuskaat en/of peper bij het meel voegen.
Optioneel je kan ze ook bij het serveren met wat poedersuiker bestrooien

Voor de dipsaus (optioneel):
2 eetlepels pinda’s, fijngehakt
1 eetlepel honing of ahornsiroop
1 eetlepel kokosmelk

Bereidingswijze:
Voorbereiding van het deeg:
Meng in een grote kom de fijn geraspte zoete aardappel of taro met tapiocameel, suiker en een snufje zout. Kneed het mengsel goed door tot een samenhangend deeg. Als het deeg te droog is, kun je een beetje water toevoegen om het samen te brengen.

Vormen van de balletjes:
Neem kleine hoeveelheden van het deeg en rol deze tussen je handpalmen tot kleine balletjes, ongeveer ter grootte van een kwartelei.

Frituren:
Verhit de olie in een diepe pan of wok op middelhoog vuur op 175-180°C. Heb je geen kerntemperatuur meter kan je het ook testen of de olie heet genoeg is door een klein stukje deeg in de olie te laten vallen; als het direct begint te sissen en naar de oppervlakte komt, is de olie klaar.

Frituur de balletjes in porties, bak er niet teveel tegelijk, tot ze goudbruin en knapperig zijn, ongeveer 3-5 minuten. Ze zijn gaar als de balletjes boven komen drijven en goudbruin zijn. Haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier.

Bereiding van de dipsaus (optioneel):
Meng in een kleine kom de fijngehakte pinda’s met honing of ahornsiroop en kokosmelk tot een gladde saus.

Serveren:
Serveer de Kanom Kai Nok Krata warm met de dipsaus aan de zijkant en eventueel wat poedersuiker over de balletjes.

Totale bereidingstijd: ongeveer 30-40 minuten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...