Home ReceptenJam Rode Bessenjam zelf maken

Rode Bessenjam zelf maken

door Peter Eemsing
0 reageer 9,3K views
rode bessen jam

Zelf rode bessenjam maken is niet moeilijk. Je moet goed controleren of de jam stolt.

Elk jaar, rond eind juni tot en met augustus hebben we mooie rode en witte bessen achterop ons erf staan waar we sap en Rode Bessenjam van maken.  Bijna nergens meer puur te krijgen maar wij maken elke jaar toch een kleine batch voor de liefhebbers. De bessenjam uit onze boomgaard, onbespoten en puur. Deze rode bessenjam mag eigenlijk ook confituur heten omdat er ongeveer 500 gram bessen in een kilo jam is verwerkt.

Voordat je begint zet je één of twee lege schaaltjes/bakjes in de koelkast om straks de stolling te controleren!

Peter Eemsing

Bessenjam

Jam gemaakt van rode en witte bessen is super gezond. Bij ons komen ze dan nog eens uit eigen tuin en ze zijn onbespoten. Voor de aardigheid zou je deze link eens moeten lezen: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100353-de-geneeskracht-van-rode-bes.html

Ingrediënten

1 kilo rode bessen

1 kilo gelei suiker

60 ml citroensap

Bereiding Rode bessenjam

De bessen wassen en uit laten lekken in een vergiet. Wil je geen pitjes in uw bessen dan moet u deze eerst koken, dan knappen de bessen, en dan door een neteldoek zeven.

De bessen en het citroensap in een grote pan doen en goed roeren. Breng de bessen aan de kook en laat ze op een middelhoog vuur koken totdat de bessen open knappen.
Meestal duurt dat 10-15 minuten.

Voeg de geleisuiker toe, dan goed doorroeren en breng de confituur aan de kook. Laat 4-5 minuten inkoken. De warme jam is vloeibaar en je wil nu gaan controleren of het een dikke jam word als hij is afgekoeld. Ook is dit het moment om te proeven of de zoet/zuur smaak goed is. Desnoods wat suiker of citroensap toevoegen naar smaak.

Controleren of de jam voldoende gestold is.

Dit doe je door een klein schaaltje alvast in de koelkast te zetten voordat je begint te werken aan je jam, zie hierboven. Haal één bordje uit de koelkast en schep er een eetlepel hete jam op. Laat vervolgens de jam 1 tot 2 minuten afkoelen en hou het bordje een beetje schuin.
Als de jam een vaste consistentie heeft dan is deze voldoende ingekookt. Anders moet de jam nog wat langer koken en probeer je het met het tweede bordje, net zolang tot je jam de juiste structuur heeft.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...