Home Recepten Ragù alla Bolognese

Ragù alla Bolognese

door Peter Eemsing
0 reageer 242 views
Ragù alla Bolognese

Pasta Bolognese, of beter gezegd, ragù alla bolognese, komt oorspronkelijk uit Bologna, een stad in de Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna. Het recept is ontstaan in de late 18e en vroege 19e eeuw. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wordt traditionele Bolognese saus in Italië meestal geserveerd met tagliatelle – een brede, platte pasta – in plaats van met spaghetti.

Ragù alla bolognese is een rijke, vlezige saus die traditioneel wordt gemaakt met gehakte soffritto (ui, wortel, en selderij), rundvlees (soms in combinatie met varkensvlees), tomaten, melk of room, en wijn. Het wordt langzaam gekookt om de smaken te ontwikkelen en resulteert in een romige en smaakvolle saus.

Het recept voor ragù alla bolognese werd in 1982 officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna door de Italiaanse Academie voor Koken, om het traditionele recept te bewaren.

Hoewel spaghetti Bolognese populair is in veel landen buiten Italië, wordt deze versie van het gerecht vaak gezien als een aanpassing voor de internationale markt, omdat spaghetti traditioneel niet wordt gebruikt in de originele Italiaanse versie van het gerecht.

Dit is het traditioneel recept voor ragù alla bolognese, zoals het in Bologna zelf zou worden gemaakt:

Ingrediënten:

  • 300 gram rundergehakt
  • 150 gram varkensbuik spek
  • 50 gram pancetta, fijngehakt
  • 1 ui, fijngehakt
  • 1 wortel, fijngehakt
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 200 ml droge witte wijn
  • 200 ml volle melk
  • 400 gram gepelde tomaten uit blik (of verse tomaten)
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie
  • 400 gram tagliatelle
  • Parmezaanse kaas, voor het serveren

Instructies:

  1. Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de pancetta toe en bak tot het knapperig is.
  2. Voeg de ui, wortel, en bleekselderij (dit mengsel wordt een soffritto genoemd) toe aan de pan en sauteer tot ze zacht zijn.
  3. Voeg het gehakt toe en bak tot het bruin is.
  4. Voeg de wijn toe aan de pan en laat sudderen tot de meeste vloeistof is verdampt.
  5. Voeg de tomaten toe en breek ze in kleinere stukjes met je lepel.
  6. Breng het geheel aan de kook, verlaag dan het vuur en laat het 1-2 uur sudderen, af en toe roerend. Hoe langer het suddert, hoe rijker de smaak zal zijn.
  7. Tijdens de laatste 30 minuten van de kooktijd, voeg je de melk beetje bij beetje toe aan de saus. Dit helpt om de zuren in de tomaten te verzachten en voegt een rijke romigheid toe aan de saus.
  8. Kook ondertussen de tagliatelle volgens de instructies op de verpakking.
  9. Giet de pasta af en meng met de saus.
  10. Serveer met een royale hoeveelheid geraspte Parmezaanse kaas.

Geniet van deze traditionele Italiaanse ragù alla bolognese!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...