Home Recepten Vijf recepten met rabarber.

Vijf recepten met rabarber.

door Peter Eemsing
0 reageer 137 views
Vijf recepten met rabarber

Vijf recepten met rabarber. In onze moestuin schiet de rabarber uit de grond dus de hoogste tijd om vijf lekkere toepassingen te delen met jullie. Rabarber is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Azië. Het wordt al duizenden jaren geteeld en gebruikt in China en omgeving, voornamelijk voor medicinale doeleinden. De wortels werden gedroogd en gebruikt als laxeermiddel. Dat zal je nog wel merken als je er teveel van eet.

In Europa werd rabarber voor het eerst geïntroduceerd in Italië in de 14e eeuw, en van daaruit verspreidde het zich naar de rest van het continent. Echter, het was pas in de 19e eeuw dat de rode rabarberstelen die we vandaag kennen en liefhebben in de keuken begonnen te worden gebruikt, voornamelijk in Engeland en vervolgens in Noord-Amerika.

De soorten rabarber die je tegenwoordig in de supermarkt zien, met hun felrode stelen en grote bladeren, zijn het resultaat van eeuwen van selectief kweken.

Rabarber heeft zo’n bijzondere, licht zure smaak die heerlijk is, zowel warm als koud. Deze veelzijdige groente wordt vaak getransformeerd tot een smakelijke compote of een zoet dessert. Onderdeel van de duizendknoopfamilie, valt rabarber op met zijn dikke bladstelen en grote bladeren. Het interessante is dat, hoewel het vaak verwerkt wordt alsof het fruit is, rabarber eigenlijk een groente is! Wij hebben deze dus ook volop in onze groentetuin staan. Het is een mooie en frisse smaakmaker.

Het is een beetje grappig, maar soms kan het eten van rabarber een stroef gevoel op de tanden achterlaten, te wijten aan het oxaalzuur dat het bevat. Maar, een glas melk na de maaltijd lijkt dit gevoel te neutraliseren. De laxerende werking komt vaak een paar uur later ;).

Het koken van rabarber is een kwestie van tijd, ongeveer 10 tot 15 minuten. De bladeren gebruik je nooit, kunnen zelf giftig zijn, gebruik dus alleen de stelen! Je weet dat de rabarber perfect is als de stelen volledig in vezels uit elkaar vallen. Onthoud dat rabarber vrij zuur kan zijn, dus voeg genoeg suiker of een andere zoetstof toe om het naar smaak te balanceren.

Vijf Recepten met Rabarber!

Rabarbercompote: Rabarbercompote is eenvoudig te bereiden door de rabarberstelen te koken met suiker en water. Het resultaat is een heerlijke, zoet-zure compote die heerlijk is op toast, pannenkoeken, bij yoghurt of over ijs. Je kan het natuurlijk ook gewoon als bijgerecht bij je maaltijd gebruiken.

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarberstelen
  • 100 gram suiker (of meer naar smaak)
  • Sap en rasp van 1 sinaasappel (optioneel)
  • 1/2 theelepel vanille-extract

Instructies:

  1. Was de rabarber en snijd deze in stukken van ongeveer 2 cm.
  2. Doe de rabarber, suiker, sinaasappelsap en -rasp (indien gebruikt) en vanille-extract in een grote pan en roer goed door elkaar.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel aan de kook.
  4. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en laat je de compote 15-20 minuten sudderen, of tot de rabarber volledig zacht is en uiteenvalt. Roer af en toe om te voorkomen dat de compote aan de bodem van de pan blijft plakken.
  5. Proef de compote en voeg indien nodig meer suiker toe. Houd er rekening mee dat de smaak van de compote intenser zal zijn wanneer deze is afgekoeld.
  6. Laat de compote afkoelen en bewaar deze in een gesteriliseerde pot in de koelkast. De compote blijft enkele weken goed in de koelkast.

Rabarberjam: Rabarber leent zich uitstekend voor het maken van jam. Combineer de rabarber met suiker en citroensap en kook het geheel tot een dikke jam. Probeer het ook eens te combineren met andere vruchten zoals aardbeien of sinaasappels.

Ingrediënten:

  • 1 kg rabarberstelen
  • 800 gram suiker
  • Sap van 1 grote citroen

Instructies:

  1. Was de rabarber en snijd deze in stukjes van ongeveer 1 cm.
  2. Doe de rabarber, suiker en citroensap in een grote pan en roer goed door elkaar. Laat het mengsel ongeveer een uur staan, zodat de suiker kan beginnen met het onttrekken van het sap uit de rabarber.
  3. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel aan de kook. Roer regelmatig om te voorkomen dat de jam aan de bodem van de pan blijft plakken.
  4. Kook de jam ongeveer 30-40 minuten, of tot hij dik genoeg is. Om te testen of de jam klaar is, kun je een klein beetje jam op een koud bord druppelen. Als de jam stolt en niet wegloopt wanneer je het bord kantelt, is hij klaar.
  5. Terwijl de jam kookt, steriliseer je je potten en deksels. Dit kan door ze ongeveer 10 minuten in een grote pan met kokend water te leggen.
  6. Als de jam klaar is, haal je de pan van het vuur en vul je de gesteriliseerde potten met de hete jam. Sluit de potten goed af en laat ze ondersteboven afkoelen.
  7. Bewaar de rabarberjam in de koelkast na opening. Ongopende potten kunnen bij kamertemperatuur worden bewaard.

En daar heb je het, zelfgemaakte rabarberjam! Geniet ervan op toast, in gebak of zelfs als zoete toevoeging aan hartige gerechten.

Rabarbertaart: Rabarber is ook een fantastische vulling voor taarten en gebak. Probeer een eenvoudige rabarbertaart of -tarte tatin, of maak een zoete rabarbergalette. De foto hierboven is met aardbeien en geschaafde amandelnoten. Je kan een galette maken zoals je zelf wil.

Het recept hieronder is voor een eenvoudige galette. Een galette is een rustieke taart die erg eenvoudig te maken is en de zoetzure smaak van rabarber goed naar voren brengt.

Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 200 gram bloem
  • 50 gram suiker
  • 1/4 theelepel zout
  • 115 gram koude boter, in blokjes
  • 60 ml ijswater

Voor de vulling:

  • 500 gram rabarberstelen, in stukken van 1 cm
  • 150 gram suiker
  • 2 eetlepels maizena
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 ei, losgeklopt, voor het bestrijken
  • 2 eetlepels ruwe suiker, voor de topping

Instructies:

  1. Begin met het maken van het deeg. Meng in een grote kom de bloem, suiker en zout. Voeg de boter toe en kneed deze met je vingers door het bloemmengsel totdat het mengsel op grove kruimels lijkt. Voeg het ijswater toe en meng tot het deeg samenkomt. Vorm het deeg tot een schijf, verpak het in plasticfolie en leg het minimaal 1 uur in de koelkast.
  2. Terwijl het deeg koelt, maak je de vulling. Meng de rabarber, suiker, maizena, vanille-extract en citroensap in een grote kom.
  3. Verwarm je oven voor op 190 graden Celsius.
  4. Rol het deeg uit tot een cirkel van ongeveer 30 cm doorsnee. Leg het deeg op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  5. Verspreid de vulling in het midden van het deeg, laat een rand van ongeveer 5 cm rondom vrij.
  6. Vouw de randen van het deeg over de vulling, waarbij je ervoor zorgt dat de vulling in het midden zichtbaar blijft.
  7. Bestrijk de randen van de galette met het losgeklopte ei en bestrooi met ruwe suiker.
  8. Bak de galette ongeveer 45-50 minuten, of tot de korst goudbruin is en de vulling borrelt.
  9. Laat de galette volledig afkoelen voordat je hem snijdt en serveert.

Rabarberdrank: Rabarbersiroop kan gebruikt worden om een verscheidenheid aan verfrissende dranken te maken. Kook rabarber met suiker en water, zeef het en gebruik de siroop in alles, van cocktails tot limonades.

Het maken van rabarbersiroop is een geweldige manier om de unieke, zure smaak van rabarber te bewaren. Deze siroop kan worden gebruikt in cocktails, over ijs, pannenkoeken, yoghurt of zelfs in gebak. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarberstengels
  • 200 gram suiker
  • 500 ml water

Instructies:

  1. Was de rabarber en snijd deze in stukjes van ongeveer 1 cm.
  2. Doe de rabarber, suiker en water in een grote pan. Breng het mengsel aan de kook op middelhoog vuur.
  3. Als het mengsel kookt, verlaag je de temperatuur en laat je het ongeveer 20-30 minuten sudderen, of tot de rabarber volledig is afgebroken en de vloeistof een rijke kleur heeft.
  4. Zeef het mengsel in een grote kom om de vloeistof te scheiden van de rabarberpulp. Druk met de achterkant van een lepel op de pulp om alle vloeistof eruit te halen.
  5. Giet de vloeistof terug in de pan en breng opnieuw aan de kook. Laat de vloeistof sudderen tot deze is ingedikt tot een siroop-achtige consistentie.
  6. Laat de siroop afkoelen en giet deze dan in een schone, gesteriliseerde fles of pot.
  7. Bewaar de rabarbersiroop in de koelkast. De siroop zou enkele weken houdbaar moeten zijn.

Met deze rabarbersiroop kun je genieten van de smaak van rabarber, zelfs lang nadat het seizoen voorbij is!

Rabarberchutney: Voor een hartige draai aan rabarber, probeer een rabarberchutney te maken. Deze chutney, gekookt met azijn, suiker, en specerijen zoals gember en kaneel, is een perfecte aanvulling op gegrild vlees of bij een kaasplank.

Rabarberchutney is een heerlijke en veelzijdige aanvulling op vele gerechten. Het heeft een mooie balans tussen zoet en zuur, wat het perfect maakt voor gebruik met gegrild vlees, kaasplankjes of zelfs op sandwiches. Hier is een eenvoudig recept voor rabarberchutney:

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarberstengels, in stukken van 1 cm
  • 200 gram suiker
  • 1 grote ui, fijngehakt
  • 2 eetlepels verse gember, geraspt
  • 100 ml appelciderazijn
  • 100 gram rozijnen
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel kruidnagel

Instructies:

  1. Doe alle ingrediënten in een grote pan en roer goed door.
  2. Zet de pan op middelhoog vuur en breng het mengsel aan de kook. Zorg ervoor dat je regelmatig roert om te voorkomen dat de chutney aan de bodem van de pan blijft plakken.
  3. Zodra het mengsel kookt, zet je het vuur lager en laat je de chutney ongeveer 30-45 minuten sudderen. De chutney is klaar als de rabarber zacht is en de chutney dik is.
  4. Laat de chutney afkoelen en bewaar deze in een gesteriliseerde pot in de koelkast. De chutney blijft enkele weken goed in de koelkast.

Rabarberijsjes zijn heerlijk fris en daarmee perfect voor zomerse ijsjes. Hier is een eenvoudig recept voor zelfgemaakte rabarberijsjes.

Ingrediënten:

  • 500 gram rabarberstengels
  • 200 gram suiker
  • 200 ml water
  • Sap van 1/2 citroen
  • Optioneel: aardbeien of ander fruit naar smaak

Instructies:

  1. Was de rabarber en snij deze in stukken van ongeveer 1 cm. Als je ervoor kiest om andere fruit toe te voegen, snijd dit dan ook in kleine stukjes.
  2. Doe de rabarber in een pan met het water en de suiker. Breng dit aan de kook en laat het ongeveer 10-15 minuten sudderen, of tot de rabarber zacht is.
  3. Voeg het citroensap toe en roer goed door. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.
  4. Als het mengsel is afgekoeld, pureer het dan met een staafmixer of in een blender tot een gladde massa.
  5. Giet het mengsel in ijsvormpjes en plaats de stokjes erin. Zet de ijsjes ten minste 4 uur in de vriezer, maar bij voorkeur een hele nacht.
  6. Als de ijsjes volledig bevroren zijn, kun je ze uit de vormpjes halen door ze kort onder warm water te houden.

En daar heb je het – heerlijke zelfgemaakte rabarberijsjes! Perfect voor een warme zomerdag.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...