Home Recepten Potimarron Gratin – Franse Romige Pompoengratin voor de Herfst

Potimarron Gratin – Franse Romige Pompoengratin voor de Herfst

door Peter Eemsing
0 reageer 24 views
Potimarron Gratin

Potimarron Gratin is een klassiek Frans gerecht dat de romige, nootachtige smaak van pompoen volledig tot zijn recht laat komen. In dit gerecht spelen seizoensgebonden ingrediënten, zoals de pompoen, een centrale rol. De zachte textuur van de potimarron, gecombineerd met rijke slagroom en een laagje gesmolten kaas, maakt deze gratin tot een heerlijk bijgerecht of zelfs een lichte hoofdmaaltijd. Potimarron Gratin past perfect bij wildgerechten zoals hert en wildzwijn, waarbij de zoete pompoen de aardse smaken van het wild prachtig aanvult.

Recept voor Potimarron Gratin (Pompoengratin) voor Twee Personen

Ingrediënten:

  • 400 gram pompoen (bij voorkeur potimarron, anders een vergelijkbare soort)
  • 100 ml slagroom
  • 50 gram geraspte kaas (bij voorkeur Gruyère of Parmezaan)
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 eetlepel boter (voor het invetten)
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: pompoenpitten en verse peterselie voor garnering

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 15 minuten
Baktijd: 25-30 minuten
Totale tijd: 45 minuten

Bereiding

  1. Voorbereiden van de Pompoen:
    Snijd de potimarron in dunne plakjes. Bij een potimarron hoef je de schil niet te verwijderen, maar bij andere pompoensoorten is het raadzaam deze wel te schillen.
  2. Ovenschotel Voorbereiden:
    Vet een ovenschaal in met boter en verdeel de plakjes pompoen gelijkmatig in de schaal.
  3. Roommengsel Maken:
    Meng de slagroom met de fijngehakte knoflook, een snufje zout en peper. Giet dit mengsel gelijkmatig over de pompoen.
  4. Kaas Toevoegen:
    Strooi de geraspte kaas over de pompoen en room. Voor extra smaak kun je ook een snufje tijm of nootmuskaat aan de room toevoegen.
  5. Bakken:
    Plaats de ovenschaal in een voorverwarmde oven op 180°C. Bak de gratin 25-30 minuten, tot de pompoen zacht is en de kaas goudbruin en bubbelend.
  6. Afwerking:
    Haal de schaal uit de oven en laat het gerecht enkele minuten rusten. Garneer eventueel met geroosterde pompoenpitten voor een knapperige textuur en peterselie voor extra kleur en smaak.

Serveren

Serveer deze romige Potimarron Gratin als bijgerecht bij wildgerechten zoals hert of wildzwijn, of geniet ervan als een lichte maaltijd met een frisse salade en knapperig brood. Deze gratin is een perfecte aanvulling op een herfst- of winterdiner waarin de Franse keuken centraal staat, en brengt gegarandeerd warmte en gezelligheid op tafel.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...