Home Recepten Drie kazen en drie aardappelen gratin

Drie kazen en drie aardappelen gratin

door Peter Eemsing
0 reageer 1,7K views

Deze lekkere gratin heb ik laatst gemaakt als begeleider van zeebaars in zoutkorst. Naast de zoete aardappel, de bintje bonk en pastinaak heb ik ook nog plakjes biet toegevoegd. Het is even wat snijwerk maar met een mandoline heb je dit klusje zo gedaan. Het enige waar je op moet letten dat je aardappelen, bieten en pastinaak ongeveer dezelfde dikte hebben en je hoeft ze niet te schillen!

Dan voor de kazen gratin heb ik een Cheddar gebruikt, die smelt lekker makkelijk en is pittig. Een Gruyère voor zijn smeltende eigenschappen en zijn zoet-zoute smaak en dan nog wat en wat Parmezaanse kaas voor zijn eigen smaak en smeltende eigenschappen.

emile henry

Omdat het lange rijpen van de Parmezaanse kazen een invloed heeft op de cashflow van de, vaak kleine, kaasmakerijen, is er een bank (de Credem Bank) die de kaas laat rijpen in hun kluis, en deze als onderpand voor leningen gebruikt.

Dit recept is voor 4 personen | voorbereiding 30 minuten | oventijd 30 minuten

Ingrediënten gratin

500 ml volle melk

300 ml slagroom

2 theelepels Keltisch zeezout

2 theelepels verse tijm fijngesneden

3 knoflook tenen fijn gesneden

0,5 theelepel vers gemalen peper uit de molen

4 bonken van bintje

4 zoete aardappelen

6 dikke pastinaken, omdat je alleen maar de achterkant gebruikt, het dunne stuk gaat bij ons naar de varkentjes, maar je kan het ook prima voor een puree of iets dergelijks gebruiken.

2 bieten, optinoneel

wat roomboter

80 gram fijngemalen Cheddar

80 gram fijngemalen Gruyère

80 gram fijngemalen Parmazaanse Kaas

Bereiding gratin

Verwarm je oven voor op 200 graden

Snij ondertussen met je mandoline of scherp mes je aardappels, pastinaak en je eventuele bieten in plakjes van 0,4-0,5 cm dik. Ze moeten allemaal ongeveer dezelfde dikte hebben.

Meng je gemalen kazen in een schaal

Als ik dit snij leg ik ze altijd even in de ovenschaal die ik ga gebruiken zodat ik precies kan zien hoeveel ik nodig heb.

Een een gietijzeren pan doe je de melk, slagroom, zout, thijm, knoflook en peper en zet op een medium vuur en verwarm langzaam roeren totdat je kleine bubbeltjes aan de rand krijgt. Dit duurt ongeveer 3-4 minuten.

Voeg dan de aardappelplakjes en pastinaak erbij en laat nog even 10-12 minuten sudderen zonder deksel op de pan. Let op, de bieten kook je niet voor! 

Pak een zeef en haal je aardappelschijfjes en pastinaak uit de pan en meng deze met de helft van je kaas. Bewaar je melk-room-kruiden mengsel.

Smeer je ovenschaal in met boter en begin met de aardappelplakjes om en om rechtop in je ovenschaal te zetten. Doe hier ook je rauwe plakes biet tussen.

Giet dan je gevulde ovenschaal voor de helft vol met je melk-room-kruiden mengsel en besprenkel met je overgebleven gemalen kaas mengsel.

Bak ongeveer 30-35 minuten totdat je aardappeltjesschijfjes gaar zijn, prik even met een vork om te controleren. Laat hem niet te bruin worden!

Laat je ovenschotel nog even 10 minuten rusten voordat je hem gaat serveren.

Het recept voor de Zeebaaars kan je hier vinden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...