Home Recepten Poolse Bigos

Poolse Bigos

door Peter Eemsing
0 reageer 86 views
Poolse Bigos

Poolse Bigos, is een nationaal gerecht van Polen. Poolse Bigos is een hartige stoofpot die bekend staat om zijn diepe, complexe smaken. Het wordt ook wel ‘jagersstoofpot’ genoemd, wat verwijst naar zijn rijke mix van vlees en wild. De basis van Bigos is zuurkool, soms gemengd met verse kool, diverse soorten vlees zoals varkensvlees, rundvlees, worst, en soms wild, samen met een verscheidenheid aan andere ingrediënten zoals uien, champignons, pruimen en specerijen.

Elke familie in Polen heeft haar eigen traditionele recept wat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Bigos is een gerecht dat vaak wordt gegeten tijdens grote feesten, vooral Kerstmis en Pasen.

De kracht van Bigos ligt in het lange stoven, wat helpt om de smaken te verdiepen en te vermengen. Het gerecht wordt vaak over meerdere dagen bereid, waarbij het elke dag wordt opgewarmd om de smaak te versterken. Bigos is een voorbeeld van de rustieke, stevige en bevredigende aard van de Poolse keuken.

Dit recept is uitermate geschikt om in een slowcooker of pressure cooker te maken.

Ingrediënten Poolse bigos:

Voor 4 personen, +/- 600-700 Kcal per persoon

Voorbereiden 45-50 minuten, Stoven slowcooker of pan 3-6 uur, pressure cooker 45 minuten

  • 500 gram zuurkool, uitgelekt
  • 500 gram verse witte kool, fijngesneden
  • 300 gram varkensvlees (bijvoorbeeld schouder), in blokjes
  • 200 gram runderstoofvlees, in blokjes
  • 200 gram Poolse worst (bijvoorbeeld kielbasa), in plakjes
  • 100 gram gerookt spek, in blokjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 200 gram champignons, gesneden (optioneel)
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 theelepel karwijzaad
  • 1 theelepel marjolein
  • Zout en peper naar smaak
  • 2 eetlepels tomatenpuree
  • 250 ml runderbouillon
  • 150 ml rode wijn
  • Olijfolie voor het bakken

Bereiding:

  1. Voorbereiding (15 minuten): Snijd alle vlees en groenten zoals aangegeven. Laat de zuurkool uitlekken en spoel af indien te zuur. Snijd de verse kool fijn.
  2. Vlees aanbraden (10 minuten): Verhit wat olijfolie in een grote stoofpan en bak het spek, varkensvlees, rundvlees en worst in delen tot ze bruin zijn. Haal het vlees uit de pan en zet apart.
  3. Groenten sauteren (5 minuten): In dezelfde pan, voeg de ui, knoflook en champignons toe. Sauté tot de ui glazig is.
  4. Stoofpot samenstellen (5 minuten): Voeg het vlees terug in de pan samen met de zuurkool, verse kool, laurierblaadjes, karwijzaad, marjolein, tomatenpuree, runderbouillon en rode wijn. Breng op smaak met zout en peper.
  5. Stoven (3-6 uur): Breng de bigos aan de kook, zet het vuur laag en laat het gerecht 3 tot 6 uur zachtjes stoven met het deksel op de pan, roer af en toe. Als de bigos te droog wordt, voeg dan wat water of meer bouillon toe.
  6. Afwerking (5 minuten): Proef en pas zo nodig de kruiding aan. Serveer de bigos warm met brood of aardappelen.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...