Kruudmoes is een echt ouderwets Veluws gerecht. Vroeger werden meestal producten van het eigen erf gebruikt om de kruudmoes te maken. De samenstelling van kruudmoes verschilt, maar is altijd ongeveer als volgt: gort, karnemelk, gerookte worst en/of spek, rozijnen en veel verschillende kruiden, zoals kervel, zuring, peterselie, selderij en dille maar ook werden muntsoorten, venkel, bieslook, zevenblad, zwarte bessenbladeren, brandnetels e.d. toegevoegd. Het geheel werd gekookt en deze kruudmoes ratjetoe werd lauw of koud met wat stroop of suiker als hoofdgerecht gegeten. Begin met dit recept 1 dag van tevoren omdat de Gort 24 uur moet weken! Dit maken we ook tijdens onze workshop Veluwse streekgerechten.
Ingrediënten Kruudmoes voor 4 – 6 personen
- Gort – 250 gram
- Karnemelk – 1 liter
- Stuk gerookt spek – 150 gram, in kleine stukjes gesneden
- Rookworst – in dunne halve plakjes gesneden
- Rozijnen – 150 gram
- Roomboter – 30 gram
- Kervel 15 gram
- Peterselie 10 gram
- Selderij 10 gram
- Dille 10 gram
- Zuring 20 gram
- Schenkstroop
Bereidingswijze
Spoel de gort schoon en laat het één nacht weken. Dat hebben wij al voor jullie gedaan! Laat de gort goed uitlekken, doe in een ruime pan en schenk de karnemelk erbij. Verwarm langzaam op een matig vuur. Was de rozijnen en doe ze in de pan erbij. Voeg vervolgens de fijngesneden spek en plakjes worst erbij en roer goed door. Breng aan de kook en laat een half uur koken. Hak intussen de kruiden fijn en voeg die na een half uur toe. Roer goed door en laat de de kruudmoes op een matig vuur in nog een uurtje verder gaar worden. Roer regelmatig door. Serveer de kruudmoes uit in een mooie schaal en schenk er wat stroop overheen.
Dit recept voor kruudmoes is ook goed in een slowcooker, ovenschaal of Dutch oven te maken.