Piperade aux oeufs is een traditioneel Baskisch gerecht uit het zuidwesten van Frankrijk, met name uit de Franse Baskenland regio. Het is een hartig gerecht dat bestaat uit langzaam gekookte paprika’s, tomaten, uien. eieren en soms groene chilipepers. Piperade aux oeufs wordt op smaak gebracht met ‘Espelette’ peper, een milde chilipoeder die kenmerkend is voor de regio. Piperade kan je eten als ontbijt of als bijgerecht, maar ook als basis voor andere gerechten, zoals begeleiding bij vis of vlees. Piperade is een veelzijdig gerecht dat de rijke smaken uit de Baskische keuken benadrukt. Het kan makkelijk worden aangepast met eieren, plakjes worst of andere groenten die je nog hebt liggen.
Recept voor Piperade aux oeufs
voor 2 personen, +/- 255 kcal per persoon, bereidingstijd: 40-45 minuten
Ingrediënten:
2 paprika’s in reepjes, gebruik geen groene paprika maar alleen geel, oranje en/of rood voor de smaken. De groene paprika heeft nog geen smaak genoeg.
1 middelgrote ui, in reepjes of ringen
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 middelgrote tomaten, gepeld en in blokjes (of een blikje tomatenblokjes als alternatief)
2 eieren (optioneel, voor een “Piperade aux oeufs”)
1 theelepel Espelette peper (of milde chilipoeder als alternatief)
Zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
2 eetlepels olijfolie
Optioneel Peterselie voor het garneren
Bereidingswijze:
Groenten voorbereiden: Verhit de olijfolie in een grote pan op middelhoog vuur. Voeg de ui en knoflook toe, en fruit deze tot ze zacht en doorschijnend zijn, ongeveer 5 minuten.
Paprika’s toevoegen: Voeg de reepjes rode, oranje en/of gele paprika toe aan de pan. Laat ze ongeveer 10 minuten sudderen, of tot ze zacht zijn maar nog steeds enige bite hebben.
Tomaten en kruiden: Voeg de blokjes tomaat, Espelette peper, zout en zwarte peper toe. Meng goed en laat het geheel ongeveer 15-20 minuten op laag vuur sudderen tot de groenten goed gaar zijn en de smaken samenkomen. Roer af en toe.
Eieren toevoegen (optioneel): Voor “Piperade aux oeufs” kun je nu de eieren direct in de pan breken, bovenop de groentemix. Zet het vuur laag, dek de pan af en laat de eieren pocheren in de piperade tot ze de gewenste gaarheid hebben bereikt, ongeveer 4-6 minuten voor zachte dooiers.
Serveren: Proef en pas de kruiden aan indien nodig. Garneer met wat peterselie. Serveer de piperade warm, eventueel met een stuk knapperig brood om te dippen.
Bereidingstijd:
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 30-35 minuten
Totale tijd: 40-45 minuten