Home Recepten New York Strip Steak met Uien en Champignons

New York Strip Steak met Uien en Champignons

echt een heerlijk gerecht voor op de bbq!

door Peter Eemsing
0 reageer 18 views
New York Strip Steak

New York Strip Steak met Uien en Champignons. De New York Strip Steak is een favoriet onder steakliefhebbers vanwege de perfecte balans tussen malsheid en een rijke, volle vleessmaak. Dit gerecht combineert de sappige steak met gekarameliseerde uien en boterzachte champignons, wat zorgt voor een heerlijke snelle maaltijd.

De naam New York Strip Steak is afgeleid van de oorsprong van deze steakstijl in New York City, waar dit specifieke stuk vlees populair werd in de high-end steakhouses van Manhattan. Het stuk vlees komt uit de korte lende van het rund, net boven de ribben, en wordt gekenmerkt door zijn fijne textuur en volle smaak. In sommige delen van de wereld wordt het ook wel een “striploin” of “club steak” genoemd. Met zijn rijke geschiedenis en eenvoudige bereidingswijze brengt dit gerecht een vleugje steakhouse-charme naar jouw eigen keuken.

Ingrediënten New York strip steak (voor twee personen)


   • 2 New York strip steaks (ca. 200-250 g per stuk)
   • 1 grote ui, in dunne ringen gesneden
   • 200 g champignons, in vieren gesneden
   • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
   • 2 eetlepels boter
   • 1 eetlepel olijfolie
   • 100 ml runderbouillon (of droge witte wijn)
   • 1 theelepel verse tijm (of 1/2 theelepel gedroogd)
   • Zout en peper naar smaak

Bereiding
1. Bereid de steaks
Haal de steaks 30 minuten voor bereiding uit de koelkast en breng ze royaal op smaak met zout en peper.
Verhit een grillpan of zware koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg 1 eetlepel olijfolie toe.
Bak de steaks 3-4 minuten per kant voor medium-rare (afhankelijk van de dikte). Laat de steaks na het bakken 5 minuten rusten onder aluminiumfolie.

2. Maak de uien en champignons
Voeg 1 eetlepel boter toe aan dezelfde pan (zonder hem schoon te maken) en zet het vuur iets lager.
Doe de uienringen in de pan en bak ze 5-7 minuten tot ze zacht en licht gekarameliseerd zijn.
Voeg de champignons toe en bak nog 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Voeg de knoflook en tijm toe en bak 1 minuut mee.

3. Maak de saus
Voeg de runderbouillon of witte wijn toe aan de pan met uien en champignons. Roer goed en laat de saus 2-3 minuten sudderen tot deze iets ingedikt is.
Voeg de laatste eetlepel boter toe en roer door de saus voor een rijke smaak.

4. Serveer
Leg de steaks op een bord en schep de uien en champignons ernaast of eroverheen.
Garneer eventueel met extra verse tijm of peterselie. Serveer direct met een bijgerecht zoals aardappelpuree of gegrilde groenten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...