Home Recepten Nougat

Nougat

door Christa Dreef
0 reageer 2,3K views

Nougat kent bijna iedereen van de plaats Montélimar in Frankrijk. Betreffend plaatsje is de bakermat van de nougat zoals hij in het noorden van West-Europa het best bekend is. De oorsprong van noga is echter veel ouder; tot in het Byzantijnse Rijk zijn er historische sporen teruggevonden. In Iran staat Isfahan bekend als het centrum van de noga, dat daar ‘gaz’ wordt genoemd. Algemeen kan men stellen dat alle landen rond de Middellandse Zee en in het Midden-Oosten wel een variant van noga kennen, onder andere vanwege de aanwezigheid van noten en honing. (bron: wikipedia)

Nougat maak je van vers opgeklopt eiwit. Dat vermeng je langzaam met een combinatie van water, fijne suiker en zuivere honing, welke combinatie je hebt verhit tot 140 °C  en waaraan je tenslotte amandelen eventueel aangevuld met hazelnoten en/of pistache noten toevoegt.

Recept voor 25-30 stuks | voorbereiding 30 minuten | kooktijd 4 uur

Ingrediënten Nougat

350 gram suiker
125 ml water
350 gram honing
3 eiwitten oftewel 1 dl
100 gram hazelnoten
250 gram amandelen
150 gram pistachenoten
2 theelepels amandelessence of 2 theelepels cognac
2 grote vellen ouwel oftewel eetpapier

Bereidingswijze Nougat

Meng de hazelnoten en de amandelen en schuif ze op een bakplaat in een oven die op 220 graden is voorverwarmd en rooster ze mooi lichtbruin. Dat duurt ongeveer 10 minuten. Zet de oven vervolgens uit maar laat de noten erin. Voeg de pistachenoten toe aan de noten die in de afkoelende oven liggen.

Vervolgens giet je het water, de suiker en honing in een pan en verhit langzaam tot 140 °C.
Klop terwijl je de suiker, honing en het water verhit, de eiwitten op een lage stand in je keukenmachine mooi wit en luchtig.
Als je mengsel in de pan 140 °C heeft bereikt zet je de keukenmachine op de hoogste stand en giet je voorzichtig de warme siroop beetje bij beetje bij het eiwit.
De massa wordt naarmate er meer siroop bij wordt gegoten steeds steviger en plakkerig.Voeg als laatste de amandelessence of de cognac toe. Klop door tot je een stevig mengsel hebt dat mooie witte kleffe pieken geeft als je er een spatel doorheen haalt.Spatel als laatste de warme noten bij het mengsel.

Bekleed een bakblik van 15-25 cm met bakpapier. Vervolgens bedek je de bodem met ouwel (eetpapier) en daarop stort je de massa uit je keukenmachine. Dek vervolgens af met ouwel en laat minstens 4 uur afkoelen en opstijven.
Naarmate je de nougat langer bloot stelt aan lucht zal het droger en harder worden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...