Home Recepten Nasi rendang

Nasi rendang

door Peter Eemsing
0 reageer 204 views
nasi rendang

Nasi rendang is eigenlijk een heerlijk en vullende combinatie van twee verschillende gerechten die hun oorsprong vinden in de Indonesische keuken. “Nasi” betekent rijst in het Indonesisch en Maleisisch, en het betekend een gerecht van gebakken of gekookte rijst met verschillende toevoegingen zoals groenten, eieren en vlees. 

Rendang is een specifiek soort stoofpot die oorspronkelijk uit West-Sumatra, Indonesië komt. Het wordt meestal gemaakt van rundvlees (of soms kip) en gekookt in kokosmelk en een mengsel van citroengras, galangawortel, knoflook, kurkuma en vele andere specerijen.

Benodigdheden Nasi rendang voor 4 personen:

Voor de Rendang:
500g runderriblappen, in blokjes gesneden
400 ml kokosmelk
2 stengels citroengras, gekneusd
2 laurierblaadjes
1 limoenblad
1 ui, fijngesneden
3 teentjes knoflook, fijngesneden
1 stukje gember (ca. 2 cm), fijngesneden
2 theelepels kurkuma
1 theelepel komijn
1 theelepel korianderpoeder
2 rode chilipepers, fijngesneden (optioneel voor extra pit)
Zout en suiker naar smaak
2 eetlepels olie

Voor de Nasi:
3 kopjes voorgekookte witte rijst (het liefst een dag oud)
1 kleine ui, fijngesneden
2 teentjes knoflook, fijngesneden
1 wortel, in kleine blokjes
100g sperziebonen, in kleine stukjes
2 eieren, geklopt
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel sesamolie
Zout naar smaak
2 eetlepels olie

Bereiding:

Rendang: Voorbereiden van de Kruidenpasta: Maal de ui, knoflook, gember, en chilipepers (indien gebruikt) in een keukenmachine tot een pasta.

Aanbraden: Verhit 2 eetlepels olie in een pan en bak de kruidenpasta samen met de kurkuma, komijn en korianderpoeder gedurende 2-3 minuten op middelhoog vuur.

Koken: Voeg de runderblokjes toe en bak deze kort mee. Voeg vervolgens de kokosmelk, citroengras, laurier en limoenblad toe. Laat het geheel 2-3 uur op laag vuur sudderen totdat het vlees zacht is. Hiervoor is een slowcooker ook zeer geschikt.

Afwerking: Voeg zout en suiker naar smaak toe en laat het geheel nog eens 15-20 minuten sudderen tot de saus indikt.

Nasi:

Groenten en Knoflook Bakken: Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote koekenpan. Fruit de ui en knoflook tot ze zacht zijn. Voeg de wortel en sperziebonen toe en bak tot ze gaar zijn.

Ei Toevoegen: Duw de groenten naar één kant van de pan en giet de geklopte eieren aan de andere kant. Roer tot ze stollen en meng daarna met de groenten.

Rijst en Smaakmakers: Voeg de voorgekookte rijst toe. Giet de sojasaus en sesamolie eroverheen en meng goed. Voeg zout naar smaak toe en bak het geheel nog een paar minuten.

Bereidingstijden:
Rendang: Voorbereiding 20 minuten, Kooktijd 3 uur
Nasi: Voorbereiding 15 minuten, Kooktijd 15 minuten
Totaal: Ongeveer 3 uur en 50 minuten

Serveren: Dien de rendang en nasi samen op in een bord en geniet van je Nasi Rendang!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...