Home Recepten Varkenshaas met appel

Varkenshaas met appel

door Peter Eemsing
0 reageer 249 views
varkenshaas met appel

Varkenshaas met appel en jus voor 2 personen

De magie tussen varkenshaas met appel zit ‘m echt in de smaken en texturen die zo goed samengaan. De zoetheid en het zuurtje van de appel vormen een prachtig contrast met het rijke, vlezige van het varkensvlees. De frisheid van de appel snijdt door de rijkheid van het vlees, waardoor het gerecht als geheel licht en aangenaam blijft. Kortom, de combinatie van varkenshaas met appel en een lekkere saus is voor mij een liefdes relatie op mijn bord. Dit gerecht van varkenshaas met appel en een lekkere saus is voor mij een liefdes relatie op mijn bord. Varkenshaas met appel kan je ook prima op je bbq of ofyr maken.

Totale bereidingstijd: Ongeveer 55-60 minuten + 30 minuten marineren

Ingrediënten varkenshaas met appel:

Voor de varkenshaas:

1 varkenshaas (ongeveer 400-500 gram)

2 eetlepels olijfolie

Zout en peper naar smaak

1 teentje knoflook, fijngehakt

1 theelepel rozemarijn (vers of gedroogd)

Voor de oven-geroosterde appelpartjes:

2 grote appels (bijvoorbeeld Granny Smith of Fuji)

1 eetlepel olijfolie

1 eetlepel honing of ahornsiroop

Snufje kaneel

Voor de jus

kop kippenbouillon of varkensbouillon

1/2 kleine ui, fijngesneden

1 teentje knoflook, fijngesneden

1 theelepel rozemarijn (vers of gedroogd)

2 eetlepels boter

Zout en peper naar smaak

1 eetlepel maïzena of bloem (optioneel, om te verdikken)

Bereidingswijze:

Voorverwarmen van de oven (5 minuten)

Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius (390 graden Fahrenheit).

Voorbereiding Varkenshaas (10 minuten + marineren)

Meng de olijfolie, fijngehakte knoflook, rozemarijn, zout en peper in een kom. Wrijf de varkenshaas in met dit mengsel en laat minstens 30 minuten marineren in de koelkast.

Voorbereiding Appelpartjes (5 minuten)

Snijd de appels in partjes en verwijder het klokhuis. Meng de olijfolie, honing of ahornsiroop en een snufje kaneel in een kom. Wrijf de appelpartjes in met dit mengsel.

Bereiden van de varkenshaas (20-25 minuten)

Plaats de gemarineerde varkenshaas in een ovenschaal en zet deze in de voorverwarmde oven. Bak 20-25 minuten of tot de gewenste gaarheid is bereikt. De interne temperatuur moet ongeveer 63-68 graden zijn voor medium tot medium-well.

Bereiden van de appelpartjes (20-25 minuten)

Leg de appelpartjes op een bakplaat bekleed met bakpapier en rooster ze in de oven naast de varkenshaas voor 20-25 minuten, of tot ze zacht zijn.

Maak ondertussen de jus (15 minuten)

Fruit de Uien en Knoflook (5 minuten)

Verhit 1 eetlepel boter in een kleine sauspan op middelhoog vuur. Voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en fruit deze tot ze zacht en transparant zijn.

Voeg Bouillon en Kruiden Toe (5 minuten)

Voeg de kippen- of varkensbouillon en rozemarijn toe aan de pan. Breng het mengsel aan de kook en zet het vuur lager om te laten sudderen.

Laat het Sudderen (10  minuten)

Laat de jus sudderen op laag vuur om de smaken goed te laten mengen. Als je de jus wilt indikken, meng dan 1 eetlepel maïzena of bloem met een beetje koud water en voeg dit toe aan de jus. Roer goed om klontjes te voorkomen.

Breng op Smaak en Voeg Boter Toe (3 minuten)

Voeg zout en peper toe naar smaak. Voeg op het laatst nog een eetlepel boter toe voor een rijke, fluweelzachte smaak. Roer goed tot de boter volledig is opgenomen.

Zeef de Jus (optioneel, 2 minuten)

Als je een gladde jus wilt, kun je deze zeven om de stukjes ui en knoflook te verwijderen.

Rusten en snijden (5 minuten)

Haal de varkenshaas uit de oven en laat het 5 minuten rusten voordat je het aansnijdt.

Opdienen varkenshaas met appel (2 minuten)

Snijd de varkenshaas in plakken en serveer met de oven-geroosterde appelpartjes aan de zijkant.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...