Home Recepten Marokkaanse Tajine met vlees, kikkererwten en abrikozen

Marokkaanse Tajine met vlees, kikkererwten en abrikozen

door Peter Eemsing
0 reageer 15 views
Tajine met vlees kikkererwten en abrikozen

Deze Marokkaanse tajine met vlees, kikkererwten en abrikozen combineert hartige en zoete smaken, typisch voor de regionale keuken. Dit gerecht wordt langzaam gekookt in een speciale aardewerken pot, wat resulteert in mals vlees en een rijke smaak. Specerijen zoals komijn, kaneel en paprika geven het gerecht zijn karakteristieke smaak. Gedroogde abrikozen voegen een milde zoetheid toe en granaatappelpitjes zorgen voor een frisse toets. Dit gerecht weerspiegelt de culturele smeltkroes van Marokko en de kooktradities van de Berbers.

Dit gerecht kan je ook makkelijk in een slowcooker maken, ook hebben we sinds kort een Tajine die geschikt is voor inductie en ook een mooie handgemaakte tajine voor op gas of in de oven.

Marokkaanse Tajine met vlees, kikkererwten en abrikozen

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 800 gram runderstoofvlees of lamsschouder, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 grote ui, in dunne plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngesneden
  • 2 grote wortels, in schijfjes
  • 2 theelepels komijnzaad
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • 400 gram tomatenblokjes uit blik
  • 500 ml runder- of lamsbouillon
  • 400 gram kikkererwten, afgespoeld en uitgelekt
  • 8 gedroogde abrikozen, in vieren gesneden
  • Zout en peper naar smaak
  • Een handvol verse peterselie, fijngehakt
  • Een handvol granaatappelpitjes voor de garnering

Bereidingswijze:

  1. Plaats de tajine op een laag vuur en laat deze langzaam opwarmen. Voeg de olijfolie toe zodra de tajine warm is.
  2. Fruit de uien tot ze zacht en doorschijnend zijn, voeg dan de knoflook toe en bak deze een minuut mee.
  3. Voeg de blokjes rund- of lamsvlees toe en bak ze totdat ze rondom bruin zijn.
  4. Strooi de komijn, paprikapoeder en kaneel over het vlees en roer het geheel goed door zodat de kruiden hun aroma’s kunnen afgeven.
  5. Voeg de tomatenblokjes en de bouillon toe. Breng het geheel aan de kook, plaats dan het deksel op de tajine en zet het vuur laag.
  6. Laat het gerecht 2 tot 3 uur sudderen; het rundvlees heeft mogelijk iets langer nodig dan het lamsvlees dat doorgaans sneller gaar is. Voeg indien nodig extra water toe om aanbranden te voorkomen.
  7. Ongeveer een half uur voordat het gerecht klaar is, voeg je de wortels, kikkererwten en abrikozen toe en laat je deze meestoven.
  8. Breng op smaak met zout en peper.

Serveren:

  1. Strooi vlak voor het serveren de verse peterselie en granaatappelpitjes over de tajine.
  2. Serveer de tajine warm, direct uit de pot met een bijgerecht van couscous of vers Marokkaans brood.

Met lamsvlees krijgt het gerecht een rijkere en meer kenmerkende smaak die goed past bij de zoetheid van de abrikozen en de hartige diepte van de kruiden. Zorg ervoor dat u de tajine niet te snel opwarmt om barsten te voorkomen, en geniet van deze heerlijke Marokkaanse Tajine met vlees, kikkererwten en abrikozen!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...