Sinds we in ons assortiment een contactgrill hebben, zijn we gek op wafels te maken. Wafels heb je in vele varianten, de Brusselse wafel, de Luikse wafel of de kermiswafel. Een lekkere wafel maken begint met je beslag, dat moet je goed hebben. Bij veel recepten op internet staan eieren in het recept als ingrediënt, maar ze vergeten vaak te melden wat de maat van de eieren moet zijn. 3 maatje M eieren levert een hele andere hoeveelheid dan 3 L eieren en dit heeft invloed op je beslag. Je kan ook met eieren variëren, meer ei is een meer crispy wafel en met minder ei krijg je een zachtere wafel. Je kan ook met de hoeveelheid water spelen, je kan het bijvoorbeeld vervangen door karnemelk. Dan wordt de wafel wat frisser van smaak. Slap beslag geeft een zachte wafel en een stevig beslag geeft een hardere wafel. Ik maak mijn beslag altijd van een dikte vergelijkbaar met vla of yoghurt.
Het volgende recept is een lekker basis recept, waar je eindeloos mee kan variëren.
Ingrediënten wafels
- 3 eieren maatje L of anders 4 eieren maatje M
- 150 ml melk, lauwwarm max 35 graden
- 250 gr bloem
- 7,5 gram gedroogde gist
- 1 el (vanille) suiker
- ½ tl zout
- 100 tot 150 ml water op kamertemperatuur
- 100 gr gesmolten boter
- Eventueel 1-2 theelepels kaneel naar smaak
Bereiding wafels
Doe de eieren met de melk in je kom en klop de eieren los. Voeg de bloem, gist, suiker, kaneel en zout toe en klop alles tot een mooie massa zonder klontjes. Voeg dan het water toe en kijk goed naar de dikte van je beslag. Als laatste voeg je de gesmolten boter toe en dan laat je het beslag afgedekt een uurtje in een warme tochtvrije omgeving staan, zodat het mooi gaat rijzen. Je kan dit in een keukenmachine doen, maar ook in een blender gaat dit prima, maar wel op de lage snelheid. De diehards kunnen het beslag natuurlijk ook kloppen met een garde.
Afhankelijk het vermogen van je wafelijzer verwarm je het ijzer voor. Giet met een soeplepel het beslag in je wafelvorm en bak lekker goudbruin. Het vermogen van je wafelijzer is belangrijk voor de tijd dat je ze moet bakken. Ik bak ze op die van ons in 8-9 minuten mooi goudbruin.
Wafels zijn lekker met
Lekker met aardbeien, ijs, frambozen, slagroom, poedersuiker, banaan, chocopasta en nog veel meer. Een wafel kan je maken met bijna alles wat jij lekker vindt.
Nieuw in ons assortiment
Met de gloednieuwe Wartmann keramische contactgrill maak je in een handomdraai krokante tosti’s, wafels, panini’s, lekkere gegrilde groenten en wat denk je van heerlijke biefstukjes of homemade hamburgers. Er zit zelfs een kerntemperatuur meter bij die er voor zorgt dat je vlees perfect rare, medium rare of well done is. Nooit meer duur vlees verpesten en iedereen zijn eigen perfecte steak op zijn bord.
De Wartmann keramische contactgrill is in te stellen van 80 tot en met 230 graden, zodat hij voor veel verschillende bereidingen gebruikt kan worden. De timer is in te stellen van 30 seconden tot maximaal 1 uur.
Met de bijgeleverde wafelplaten maak je met de Wartmann keramische contactgrill de heerlijkste Luikse-of Brusselse wafels of krokante kermiswafels. Speel en varieer met je beslag voor de lekkerste variant.
Je kan het apparaat volledig open klappen en gebruiken als grillplaat, gourmet of teppanyaki. De platen neem je er makkelijk uit om schoon te maken.
De bijgeleverde grill- en tafelplaten zijn met een keramische coating afgewerkt en daardoor ook PFAS vrij. Ze zijn makkelijk demonteer en omkeerbaar en kunnen in de vaatwasser worden schoongemaakt. Ook hebben de grillplaten een handig vetafvoer systeem met een lekbak, zodat het schoonhouden van de Wartmann keramische contactgrill zo gebeurd is.
De platen hebben een afmeting van 21 x 31 cm. De externe kerntemperatuur meter word meegeleverd in een handig opbergdoosje.
De krachtige verwarmingselementen zijn zeer snel op temperatuur met een maximaal vermogen van 2000 Watt.
2 reageer
op hoeveel graden bak je de wafels best?
Dat ligt een beetje aan je beslag, begin eens op 175, dan zit je aan de veilige kant. Je kan ook op 200 graden maar met een dikker beslagje is je buitenkant bruin en de binnenkant nog niet gaar. Succes!