Home Recepten Lattice boeren perentaart

Lattice boeren perentaart

door Peter Eemsing
0 reageer 343 views
lattice boeren perentaart

Een lattice boeren perentaart, in het Engels bekend als a “lattice crust pie,” is een dessert waarbij een deegvlechtwerk (lattice) over de vulling wordt gelegd. Dit raster van deeg zorgt niet alleen voor een aantrekkelijke presentatie, maar helpt ook de stoom te laten ontsnappen tijdens het bakken, waardoor de vulling dikker en minder waterig wordt.
Het woord “lattice” verwijst naar het kruisgewijze patroon van het deeg. Bij een perentaart betekent dit dat plakjes of stukjes peer met kruiden en soms suiker worden gevuld in een taartbodem, waarna stroken van het deeg over de vulling worden gevlochten of kruiselings over elkaar worden gelegd.

Het idee van een boerentaart (of “country pie”) draagt een rustieke charme en is bedoeld om de eenvoud van leven op het platteland en het gebruik van lokale ingrediënten te weerspiegelen. Boerentaarten zijn robuust en stevig, vaak gevuld met wat er op dat moment in overvloed is, zoals appels, bessen of peren. Dit recept geeft je een prachtige lattice boerenperentaart waar je trots op kunt zijn. Serveer de lattice boeren perentaart met een toef slagroom of een bolletje ijs voor een extra traktatie.

Ingrediënten boeren perentaart, voor het deeg:

300 gram bloem, plus extra voor bestuiven

150 gram koude boter, in blokjes

50 gram suiker

1/2 theelepel zout

60 ml koud water (ongeveer)Ingrediënten voor de Perenvulling:

6 rijpe peren, geschild, ontdaan van klokhuis en in plakjes of blokjes

100 gram bruine suiker

1 theelepel gemalen kaneel

1/4 theelepel gemalen nootmuskaat

1/4 theelepel gemalen kruidnagel

2 eetlepels maïzena

Sap van een halve citroen

1 theelepel vanille-extractVoor de Afwerking:

1 ei, losgeklopt (voor het eistrijksel)

Kristalsuiker, voor bestrooien

Bereidingswijze:

Deeg:

Meng de bloem, suiker en zout in een grote kom. Voeg de boter toe en werk deze met je vingers door de bloem tot het mengsel kruimelig is.

Voeg beetje bij beetje het koude water toe en kneed het deeg tot het samenkomt, maar niet plakkerig wordt. Je hebt misschien niet al het water nodig.

Verdeel het deeg in twee gelijke delen, vorm er schijven van, wikkel deze in plasticfolie en koel ze 30 minuten in de koelkast.Perenvulling:

Combineer in een grote kom de plakjes/blokjes peer, bruine suiker, kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, maïzena, citroensap en vanille-extract. Meng goed om de peren volledig te bedekken en zet het opzij zodat de smaken kunnen mengen.Assemblage:

Verwarm de oven voor op 200°C (390°F).

Rol één deegschijf uit op een bebloemd oppervlak tot een ronde vorm die iets groter is dan je taartvorm. Leg het deeg in de vorm en druk licht aan.

Vul de taartbodem met de perenvulling, verdeel het gelijkmatig.

Rol de tweede deegschijf uit en snijd stroken voor de lattice (vlechtwerk). Weef de stroken over de perenvulling om het lattice-patroon te maken. Snijd het overtollige deeg af en druk de randen aan.

Bestrijk de lattice met het losgeklopte ei en bestrooi licht met kristalsuiker.Bakken:

Bak de taart in de voorverwarmde oven voor ongeveer 50-60 minuten, of tot de korst goudbruin is en de vulling bubbelt.

Als de randen te snel bruin worden, dek deze dan af met aluminiumfolie.

Haal de taart uit de oven en laat hem volledig afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt. Dit zorgt ervoor dat de vulling stevig wordt.

Bereidingstijden:

Deeg voorbereiden en koelen: 45 minuten

Vulling voorbereiden: 15 minuten

Taart assembleren: 20 minuten

Bakken: 50-60 minuten

Afkoelen: Minimaal 1 uur

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...