Home Recepten Kway teow pad Thai

Kway teow pad Thai

door Peter Eemsing
0 reageer 34 views
Kway teow pad Thai

Kway teow pad Thai is een populair Thais straatgerecht. De naam van het gerecht “kway teow pad Thai”, waarbij “kway teow” verwijst naar rijstnoedels in het Chinees en “pad” in het Thais “gebakken” betekent. Pad Thai is een roerbakgerecht dat bestaat uit rijstnoedels, je kan ook prima mie of rijst gebruiken, die worden gebakken met een combinatie van ingrediënten zoals eieren, tofu, garnalen of kip, en soms vis, verrijkt met smaakmakers zoals tamarinde, vissaus, knoflook, chilipeper en palm- of bruine suiker. Het gerecht wordt vaak geserveerd met een verscheidenheid aan verse kruiden en garneringen, zoals pinda’s, limoen, koriander en taugé.

Er wordt vaak gezegd dat Kway teow pad Thai in de jaren ’30 werd gepromoot door de Thaise overheid en premier Plaek Phibunsongkhram als onderdeel van een campagne om het nationale bewustzijn en patriottisme te versterken. In die tijd was Thailand bezig met het bevorderen van zijn eigen cultuur en identiteit, en het gerecht, met zijn unieke Thaise smaken, werd gezien als een manier om de Thaise keuken te onderscheiden.


Door de eenvoudige ingrediënten en de snelle bereidingswijze werd Kway teow pad Thai al snel een populair gerecht onder het Thaise volk en begon het zich over de hele wereld te verspreiden. Tegenwoordig is Pad Thai niet alleen een basisgerecht in Thailand, maar ook een favoriet in vele andere delen van de wereld.

Ingredienten Kway teow pad Thai voor 4 personen


400 g rijstnoedels
500 g kippendijen, in dunne reepjes of blokjes
200 g shiitake- of champignons in plakjes
4 bosuitjes, in kleine ringetjes
2 teentjes knoflook, fijngehakt
2 eieren, licht geklopt
100 g taugé
4 eetlepels plantaardige olie
1 limoen, in partjes
Handjevol geroosterde pinda’s, grof gehakt
Verse koriander, voor garnering

Voor de saus
2 eetlepels tamarindepasta ( tamarinde heeft een zurige smaak, als je dat niet lekker vind gebruik dan 1 eetlepel )
3 eetlepels vissaus
1 eetlepel sojasaus
eetlepel suiker
1/2 theelepel chilipoeder (optioneel)

Bereidingswijze


Noedels voorbereiden: Week de rijstnoedels ongeveer 30 minuten in warm water tot ze zacht zijn. Giet ze af en zet ze apart.

Saus maken: Meng in een kom de tamarindepasta, vissaus, sojasaus, suiker, en chilipoeder. Roer goed door tot de suiker is opgelost en zet de saus apart.

Kip bakken: Verhit 2 eetlepels olie in een wok of grote pan op middelhoog vuur. Voeg de kippendijen toe en bak ze in ongeveer 5-7 minuten goudbruin en gaar. Haal de kip uit de pan en zet apart.

Groenten toevoegen: Voeg in dezelfde pan de shiitake en knoflook toe. Bak deze ongeveer 2-3 minuten.

Eieren toevoegen: Schuif de shiitake naar één kant van de pan. Voeg de resterende olie toe en giet de eieren in de pan. Roer de eieren tot ze gestold zijn en meng ze dan met de shiitake.

Noedels en kip mengen: Voeg de noedels en de gebakken kip toe aan de pan. Giet de voorbereide saus erover en meng alles goed door elkaar. Bak dit ongeveer 2-3 minuten, tot alles goed warm is.

Laatste toevoegingen: Voeg de taugé en bosuitjes toe aan de pan. Meng alles goed en bak nog een minuut.

Serveren: Verdeel de Pad Thai over vier borden. Garneer met de gehakte pinda’s, verse koriander en een partje limoen.

Serveertips
Serveer de Pad Thai direct, terwijl het nog warm is.
Voeg extra limoenpartjes toe voor wie van een zure toets houdt.

De totale bereidingstijd voor dit gerecht ‘Kway teow pad Thai’ is ongeveer 45 minuten, inclusief de tijd voor het weken van de noedels.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...