Home Recepten Koolrabi venkel salade

Koolrabi venkel salade

door Peter Eemsing
0 reageer 1,2K views
Koolrabi Venkel salade

Deze koolrabi venkel salade is super gezond. Deze twee ingrediënten zorgen ervoor dat je een heerlijke voedzame salade op tafel zet als vervanger van bijvoorbeeld vlees of vis. Natuurlijk kan je hem ook gebruiken als bijgerecht van je vlees/vis gerechten. Alle smaken zijn heerlijk bij een zomerse BBQ of Ofyr gerecht.

De koolrabi

koolrabi

De koolrabi is een zeer multifunctionele groente: zo kun je de koolrabi koken, bakken, wokken, blancheren en in de oven bereiden. Maar de koolrabi is ook lekker om rauw te eten, dan smaakt zij een beetje naar radijs: licht pittig met een zoet tintje. Heerlijk door een salade dus!

Het leuke van de koolrabi is dat het knolletje gewoon in Nederland kan groeien en is daarnaast een gezonde, natuurlijke voedingsstoffenbron: het bevat onder meer calcium, kalium, magnesium, en voedingsvezels is rijk aan vitamine C. Het blad van de koolrabi bevat ontzettend veel vitamine A, dat ook veel in vlees te vinden is. Mooi om een keer in te wisselen dus! Eigenlijk heel zonde dus, dat deze groente vergeten wordt.

De venkel

Venkel

Venkel is ook een zeer gezonde groente, het bevat weinig calorieën, is ook volkomen vetvrij en is een goede bron van mineralen. Daarnaast wordt venkel nog steeds gebruikt als geneeskrachtig kruid, waarbij overigens alleen de (gedroogde) zaadjes van de venkelplant worden gebruikt. Het is bekend dat ze de spijsvertering bevorderen, de vorming van darmgassen tegen gaan en helpen tegen een opgeblazen gevoel.

Venkel is afkomstig uit de landen rond de Middellandse Zee. Uit in Egypte gevonden papyrus rollen blijkt dat venkel al lang voor het begin van onze jaartelling al bekend was. De oude Egyptenaren en Grieken kenden de plant als groente en als geneeskrachtig kruid.

De oude Grieken gebruikten venkel als vermageringsmiddel en noemden het ‘marathon’ dat ‘dun worden’ betekent. In de Middeleeuwen kauwde men tijdens de preek op venkelzaad om het rommelen van de maag tegen te gaan.

Ingrediënten Koolrabi Venkel salade (2-3 personen)

 • 1/2 venkelknol
 • 1/2 koolrabi
 • 1/2 appel
 • 4 gedroogde abrikozen
 • 2x 1/2 sinaasappel
 • 1/2 komkommer
 • 50 g yoghurt 
 • 25 g walnoten
 • 1 tl sumac
 • 1/2 granaatappel
 • 1 tl gembersiroop
 • beetje zout en peper naar smaak

Bereiding

 1. Ontdoe de venkel van het groen en hou apart.
 2. Snij de koolrabi, appel en venkel in jullienne (in dunne reepjes). 
 3. Snij de abrikozen en 1/2 sinaasappel in kleine stukjes. 
 4. Rooster de walnoten in een droge koekenpan en zet apart. 
 5. Klop een dressing van de yoghurt met het sap van halve sinaasappel, wat versgemalen zwarte peper en zout en gembersiroop.
 6. Doe de groente en fruit in een mooie schaal. 
 7. Roer de dressing erdoor en schep erdoor. 
 8. Strooi slot de granaatapelpitten en Sumac over de salade.

Volg ook ons YouTube kanaal met veel handige tips en recepten!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...