Home Recepten Alles over pita broodjes.

Alles over pita broodjes.

door Peter Eemsing
0 reageer 67 views
Pita broodjes

Pita broodjes zijn kleine, ronde broodjes met een luchtige binnenkant, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten komen. We kopen ze voornamelijk in Nederland om te vullen met shoarma vlees met een flinke klodder shoarma saus en wat sla. Maar je kan er zoveel meer mee, hieronder mijn 20 tips voor een lekkere vulling. 

Pitabroodjes worden gemaakt van  bloem, water, gist en zout, en worden gebakken op een zeer hoge temperatuur. Dit zorgt ervoor dat het deeg snel rijst en een holle ruimte in het midden vormt, perfect voor vullingen. 

Zelf pita broodjes maken is eenvoudig en erg leuk om te doen. Hier is een basisrecept voor heerlijke, luchtige pita broodjes:

Ingrediënten:

  • 500 gram bloem (plus extra voor bestuiven)
  • 1 zakje droge gist (7 gram)
  • 1 theelepel suiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olijfolie (plus extra voor smeren)

Benodigdheden:

  • Mengkom
  • Deegroller
  • Bakplaat
  • Oven

Bereidingswijze pita broodjes:

  1. Deeg Voorbereiden:
    • Meng in een grote mengkom de droge gist en suiker met het lauwwarme water. Laat het mengsel 5-10 minuten staan tot het begint te schuimen, wat aangeeft dat de gist actief is.
    • Voeg de bloem en zout toe aan het gistmengsel en meng alles goed door elkaar. Voeg de olijfolie toe en kneed het mengsel tot een glad en soepel deeg. Dit kan met de hand of met een keukenmachine met deeghaak en duurt ongeveer 10 minuten.
  2. Eerste Rijzing:
    • Vet een schone kom in met een beetje olijfolie en leg het deeg erin. Draai het deeg zodat alle kanten licht bedekt zijn met olie. Dek de kom af met een vochtige theedoek of plasticfolie en laat het deeg op een warme plek 1-1,5 uur rijzen, of totdat het in omvang is verdubbeld.
  3. Vormen:
    • Stort het gerezen deeg op een licht bebloemd werkoppervlak en druk de lucht eruit. Verdeel het deeg in 8 tot 10 gelijke stukken en vorm er bollen van. Laat de bollen ongeveer 10 minuten rusten onder een theedoek.
    • Rol elke bol uit tot een cirkel van ongeveer 5 mm dik. Probeer de cirkels zo rond mogelijk te maken, maar maak je geen zorgen als ze niet perfect zijn.
  4. Tweede Rijzing:
    • Leg de uitgerolde deegcirkels op een met bakpapier beklede bakplaat en dek ze af met een theedoek. Laat ze ongeveer 30 minuten rijzen, of totdat ze iets opgebold zijn.
  5. Bakken:
    • Verwarm de oven voor op 230°C (het liefst met een pizzasteen, maar een gewone bakplaat werkt ook). Zorg ervoor dat de oven goed heet is voordat je begint met bakken.
    • Bak de pita broodjes in de voorverwarmde oven 5-7 minuten, of totdat ze mooi opgeblazen en licht goudbruin zijn. Door de hoge hitte zal het deeg snel rijzen en luchtzakken vormen.
  6. Serveren:
    • Haal de pita broodjes uit de oven en leg ze op een rooster om iets af te koelen. Serveer ze warm of op kamertemperatuur.

20 pita broodjes vullingen ter inspiratie uit de wereldkeuken:

Griekse Gyros: Gegrild varkensvlees met tzatziki, tomaat, ui en frietjes.

Falafel: Gefrituurde kikkererwtenballetjes met tahinsaus, ingelegde groenten en sla.

Shawarma: Dun gesneden gegrild lamsvlees of kip, geserveerd met knoflooksaus en komkommersalade.

Turkse Kebab: Gegrild rundvlees of kip met sumak ui, tomaat en peterselie.

Hummus en Gegrilde Groenten: Smeuïge hummus met een mix van gegrilde paprika, courgette en aubergine.

Indiase Tikka Masala: Stukjes kip in een kruidige, romige tomatensaus, afgewerkt met verse koriander.

Mexicaanse Carnitas: Langzaam gegaard varkensvlees met salsa verde, rode ui en koriander.

Italiaanse Caprese: Mozzarella, tomaat, basilicum en een scheutje balsamico glazuur.

Amerikaanse Cheeseburger: Gehaktburger met cheddar kaas, sla, tomaat en augurken.

Libanese Tabouleh: Frisse peterselie salade met tomaat, munt, bulgur, en citroendressing.

Japanse Teriyaki Kip: Kip in teriyaki saus met ingemaakte gember en lente-ui.

Egyptische Koshari: Mix van rijst, linzen, pasta, gekruide tomatensaus en gebakken uien.

Vietnamese Bánh Mì Stijl: Gemarineerd varkensvlees, wortel-daikon pickles, verse kruiden en pittige mayonaise.

Spaanse Chorizo met Paprika: Gebakken chorizo met geroosterde rode paprika en alioli.

Marokkaanse Kefta: Gekruide gehaktballetjes met tomatensaus en een gekookt ei.

Zuid-Afrikaanse Peri-Peri Kip: Pittig gemarineerde en gegrilde kip met koolsalade.

Franse Ratatouille: Stoofpotje van mediterrane groenten met verse basilicum.

Thaise Kip met Pinda’s: Kip in een pittige pindasaus met verse komkommer en koriander.

Australische Vegemite en Kaas: Een dun laagje Vegemite met gesmolten cheddar kaas.

Argentijnse Chimichurri Steak: Plakjes gegrilde steak met een frisse chimichurri saus.

Experimenteer met deze vullingen voor je pita broodjes om de diverse smaken uit verschillende delen van de wereld te ervaren.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...