Home Recepten Komkommersalade met gerookte paling

Komkommersalade met gerookte paling

door Christa Dreef
3916 views
komkommersalade met gerookte paling

Komkommersalade met gerookte paling is een prachtige maakcombi van vet en fris. Super makkelijk te maken en heerlijk als voorgerecht op een zomerse dag.

Paling is van oudsher een oer-Hollandse lekkernij die hier met name gerookt wordt gegeten. Het roken van voedsel is een eeuwenoud proces om voedsel te conserveren.  Tegenwoordig wordt er eigenlijk alleen nog maar gerookt vanwege de heerlijke smaak.  In Harderwijk kun je dagvers gerookte paling kopen bij Palingrokerij & Vishandel Dries van den Berg, een ware lekkernij.  Helaas is dat voor mij niet direct naast de deur en dus ‘behelp’ ik me meestal met de paling van de visafdeling van de Hanos, die overigens van een uitstekende kwaliteit is.

Ingrediënten komkommersalade met gerookte paling:

4 gerookte palingen
2 komkommers
10 sprietjes bieslook
1 citroen
3 eetlepels verse basilicum
1 eetlepel Japanse sojasaus
3 eetlepels water
4 eetlepels olijfolie
1/4 theelepel zout
1/2 theelepel peper

Bereidingswijze komkommersalade met gerookte paling:

Fileer de gerookte paling.  Als je niet weet hoe je dat moet doen, moet je dit filmpje even  bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=kOawUMdXO8A Je kunt natuurlijk ook aan je visboer vragen om de paling voor je te fileren. Net zo gemakkelijk. Snijd vervolgens elke filet in 2 stukken. Totaal heb je dan dus 8 stukken paling. Maak vervolgens de dressing.  Boen daarvoor de citroen schoon en rasp er 1 eetlepel gele schil af. Snijd de basilicum in dunne reepjes en doe die samen met de geraspte citroenschil in een apart kommetje. Pers de citroen uit in een schaaltje en voeg de sojasaus, olijfolie en 3 eetlepels water toe. Klop door totdat alle ingrediënten goed met elkaar zijn vermengd. Voeg dan de basilicum en geraspte citroenschil toe en breng op smaak met het zout en peper. Was 1 komkommer grondig en snijd die in mooie fijne plakjes. Schil de andere komkommer, halveer die over de lengte en verwijder de zaadlijsten. Snijd de komkommer vervolgens in mooie kleine blokjes en doe die in een kommetje. Snijd de bieslook fijn en voeg die toe aan de blokjes komkommer. Meng er vervolgens 3 eetlepels van de dressing door. Bedek 4 borden met de plakjes komkommer en druppel er iets dressing over. Rangschik de plakjes paling in het midden van het bord en verdeel de komkommerblokjes erover. Druppel nog wat de dressing op het bord en over de paling. Serveer vervolgens direct.

Dit gerecht laat zich goed combineren met een mooie Riesling!

Ook lekker!

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...