Home Recepten Kip Piri Piri

Kip Piri Piri

door Peter Eemsing
0 reageer 49 views
kip piri piri

Heb je zin in iets pittigs? Ga dan voor Kip Piri Piri, of zoals sommigen zeggen, Peri Peri Chicken. Dit is niet zomaar een kipgerecht; het is een smaakbom met roots in Afrika en Portugal. “Piri piri” betekent eigenlijk “peperpeper” in het Swahili, en dat zegt al genoeg over de hitte van dit gerecht. Het is allemaal begonnen in Mozambique, waar de Portugese settlers de lokale hete pepers mixten met hun eigen kookkunsten, denk aan knoflook en citroen erbij. Deze mix van Afrikaanse hitte en Portugese smaken is de Kip Piri Piri zoals we die nu kennen: een heerlijk gemarineerde, gegrilde kip, vaak geserveerd met simpele side dishes. (+/- 1400 Kcal per persoon)

Meestal gebruik je een kip zonder vel voor die perfecte marinade, maar met vel is ook superlekker. Maak dan gewoon wat sneetjes in het vel zodat de marinade er goed intrekt.

Piri piri pepertjes zijn behoorlijk heet, met een score van 100.000-200.000 op de Scoville schaal. Mocht je die niet kunnen vinden, pak dan een andere peper die vergelijkbaar pittig is.

Als je deze kip gaat vlinderen kan je hem ook goed in een airfryer of op een contactgrill maken.

Ingrediënten kip piri piri voor twee personen:

  • 1 hele kip
  • 4 tot 6 piri piri of rode chilipepers (hangt af van hoe pittig je het wilt)
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel zwarte peper
  • 2 eetlepels paprikapoeder
  • 1 eetlepel oregano
  • Sap van 1 citroen
  • 100 ml olijfolie
  • 1 eetlepel appelciderazijn

Aan de slag met je Kip Piri Piri:

Kip Piri Piri voorbereiden:

  • Maak de kip schoon en dep ‘m droog.
  • Voor een gelijkmatige garing kun je de kip vlinderen of in stukken snijden. Check onze website voor een how-to.
  • Als je deze kip gaat vlinderen kan je hem ook goed in een airfryer of op een contactgrill maken.

Piri Piri Marinade maken:

  • Doe de chilipepers, knoflook, zout, peper, paprikapoeder, oregano, citroensap, olijfolie en appelciderazijn in een blender of staafmixer en mix tot een gladde saus.

Kip marineren:

  • Smeer de kip lekker in met de marinade, zorg dat je overal komt.
  • Laat de kip minimaal 2 uur in de koelkast marineren, maar een hele nacht is nog beter.

Bakken of grillen:

  • Oven/Airfryer of contactgrill voorverwarmen op 190°C of grillpan klaarzetten.
  • Leg de kip op een rooster in een braadslee of op de grill en bak of grill ‘m zo’n 45 minuten tot een uurtje, tot het sap helder is als je in het dikste deel snijdt. De kerntemperatuur moet 75°C zijn.

Serveren:

  • Laat de kip eventjes rusten en snijd ‘m dan aan. Lekker met rijst, gegrilde zoete aardappel, frietjes, een frisse salade of gegrilde groenten. Wat guacamole maakt de Kip Piri Piri helemaal af.

Tips:

  • Speel met de hoeveelheid chilipepers naar jouw smaak.
  • Voeg wat citroenschil toe aan de marinade voor een extra frisse twist.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...