Home Recepten Kip ketjap en sajoer boontjes

Kip ketjap en sajoer boontjes

door Christa Dreef
0 reageer 1,6K views
kip ketjap en sajoer boontjes

Op doordeweekse dagen heb je vaak geen zin hebt om lang in de keuken te staan of om überhaupt te koken. Die dagen zijn voor iedereen herkenbaar. Vaak ga je dan ergens eten afhalen of laat je wat bezorgen. Nu wonen wij in een omgeving waar de maaltijd-bezorgservice nog nooit van gehoord heeft en een ritje naar de eerste de beste Chinees kost je minstens 15 minuten heen en weer terug met de auto. Dan kun je dus net zo goed even prutsen in de keuken en kip ketjap met sajoer boontjes op tafel toveren. Het gerecht is ruim voldoende voor 4-6 personen.

Ingrediënten:

Kip Ketjap

  • 1000 gram kippendijen
  • 1/2 eetlepel paprikapoeder
  • 1/2 eetlepel knoflookpoeder
  • 8 eetlepels ketjap medja
  • 2 eetlepels honing
  • 1/2 eetlepel chilivlokken
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels sambal badjak
  • 4 knoflooktenen
  • 2 rode uien
  • 2 eetlepels zonnebloemolie

Sajoer boontjes

  • 800 gram sperziebonen
  • 2 uien
  • 1 eetlepel sambal badjak
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel ketjap medja
  • 2 cm gember
  • 1/2 eetlepel laos
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 400 ml kokosmelk
  • 1/2 eetlepel groente bouillonpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereidingswijze kip ketjap en sajoer boontjes:

Begin met het maken van de marinade voor de kip ketjap. Meng in een ruime kom de ketjap medja, vissaus, honing, chilivolkken, paprikapoeder en het knoflookpoeder door elkaar. Snijd de kippendijen in stukken van 2 bij 2 cm en leg ze in de marinade. Dek de schaal af en laat de marinade 30 minuten intrekken.

Maak, terwijl de kippendijen in de kip ketjap marinade liggen, de sperziebonen voor de sajoer boontjes schoon en kook ze vervolgens gedurende 10 minuten. Giet af en zet weg tot verder gebruik.

Bereid daarna de basis voor de kokossaus van de sajoer boontjes. Daarvoor hak je de uien, gember en knoflooktenen heel fijn. Verhit een braadpan en giet daarin een eetlepel zonnebloemolie. Voeg het fijngehakte mengsel van ui, gember en knoflook toe aan de braadpan en bak gedurende een paar minuten. Schenk er vervolgens de ketjap bij en voeg de sambal, laos en suiker toe. Roer goed door. Giet de kokosmelk erbij en voeg de groente bouillonpoeder toe en roer goed door. Zet het vuur laag en verhit het mengsel langzaam.

Haal de kippendijen uit de marinade, maar bewaar de marinade wel. Bak in een braadpan in twee eetlepels zonnebloemolie de kippendijen bruin aan. Doe dat in etappes zodat je pan niet al te veel afkoelt. Haal de gebruinde kippendijen uit de pan en zet weg tot verder gebruik. Hak de rode uien fijn, alsmede de knoflooktenen en voeg toe aan de pan waar je zojuist de kippendijen in hebt aangebraden. Zodra de uien gaan glanzen voeg je de kippendijen toe aan de pan en giet je de bewaarde marinade erbij. Breng aan de kook, doe een deksel op de braadpan en laat op een middelhoog vuur de kippendijen een kwartiertje doorgaren.

Als je kippendijen nog 5 minuten te gaan hebben, doe je de sperziebonen bij de kokossaus en laat je de sperziebonen 5 minuten in de saus meegaren.

Serveer de kip ketjap en sajoer boontjes tegelijk uit samen met wat witte rijst en een frisse komkommersalade, zoals: komkommersalade.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...