Home Recepten Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes

Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes

door Peter Eemsing
0 reageer 39 views
Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes

Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes. In het hart van de Zweedse “fika”, de geliefde koffiepauze die sociale interactie en zoete traktaties benadrukt, vinden we de Kanelbullar. Deze Zweedse kaneelbroodjes, bekend om hun zachte textuur en de warme, troostende smaak van kaneel, hebben hun weg gevonden in de harten van mensen over de hele wereld.

Oorsprong en Traditie: De oorsprong van Kanelbullar is geworteld in de Zweedse cultuur, met hun populariteit die in de 20e eeuw in Zweden begon. Vandaag de dag worden deze kaneelbroodjes in Zweden gevierd, op 4 oktober, wanneer Zweden “Kanelbullens Dag” viert.

Recept voor Kanelbullar voor Vier Personen:

De Ingrediënten:

Voor het deeg:

  • 165g bloem
  • 17g verse gist of ongeveer 5g droge gist
  • 65ml melk
  • 17g ongezouten boter
  • 1,5 eetlepel suiker
  • Een snufje zout
  • 1/3 theelepel gemalen kardemom (optioneel)

Voor de vulling:

  • 35g zachte ongezouten boter
  • 1,5 eetlepel suiker
  • 2/3 eetlepel kaneel

Voor de afwerking:

  • Een geklopt ei (niet alles zal gebruikt worden)
  • Parel- of kristalsuiker voor het bestrooien

Het Bereidingsproces:

  1. Deegbereiding:
    • Begin met het oplossen van de gist in de lauwwarme melk, voeg een snufje suiker toe en laat het enkele minuten staan tot het schuimig wordt.
    • Smelt de boter en laat het afkoelen.
    • Meng in een grote kom de bloem, de resterende suiker, zout en optionele kardemom. Voeg de gistmengeling en gesmolten boter toe.
    • Kneed het mengsel tot een glad deeg en laat het ongeveer 1 uur rijzen.
  2. Vulling Bereiden:
    • Meng de zachte boter met suiker en kaneel.
  3. Vormen en Bakken:
    • Rol het gerezen deeg uit in een lange rechthoek en verspreid de vulling. Rol op en snijd in vier gelijke lange repen.
    • Voor elk deel: draai de uiteinden in tegengestelde richtingen, vouw dubbel en dan kan je ze oprollen en/of een knoop ervan maken. Zet de uiteinden goed vast. Plaats op een bakplaat.
    • Laat de broodjes nog 30 minuten rijzen, bestrijk met ei en bestrooi met suiker.
    • Bak in een voorverwarmde oven op 220°C voor ongeveer 8-10 minuten.

Deze Kanelbullar, Zweedse kaneelbroodjes met hun heerlijke kaneelvulling en zoete aroma, zijn perfect voor een authentieke Zweedse “fika”. Het vormen van de broodjes met een knoop geeft niet alleen een esthetische touch, maar zorgt er ook voor dat elke hap gevuld is met de heerlijke kaneel-sugar swirl.

Variaties: Hoewel de klassieke Kanelbullar op zich al verrukkelijk zijn, kun je experimenteren met toevoegingen zoals kardemom in het deeg of het vervangen van kaneel door kardemom in de vulling voor een “Kardemumbullar”, een andere geliefde Zweedse lekkernij.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...