Dit recept voor kabeljauw in filodeeg en aardappelgratin is wel een tikje bewerkelijk, maar zeer de moeite waard. Serveer het geheel met wat gemengde groente of een frisse salade. Het recept is voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten:
Ingrediënten aardappelgratin:
- 1,5 kilo vastkokende aardappels
- 250 ml volle melk
- 500 ml slagroom
- 2 eieren
- 2 el mosterd
- 2 tenen knoflook
- 1/2 tl nootmuskaat
- eetlepel roomboter
- 250 gram geraspte oude kaas
- fijn zeezout en versgemalen zwarte peper
Ingrediënten kabeljauw in filodeeg:
- 4 takjes verse dille
- 4 takjes verse dragon
- 4 takjes peterselie
- 10 sprietjes bieslook
- 2 sjalotjes
- fijn geraspte schil van 1 citroen
- 1 rode Spaanse peper
- 50 gram roomboter
- 25 gram panko
- 4 stuks kabeljauwhaasjes
- 4 vellen filodeeg(ik gebruik filodeeg uit de diepvries)
- 1 ei
- 2 eetlepels koolzaadolie culinair
- fijn zeezout en vers gemalen zwarte peper
Bereidingswijze kabeljauw in filodeeg met aardappelgratin:
Verwarm je oven voor op 180 graden (hete lucht stand) en haal je filodeeg uit de diepvries.
Begin met de aardappels voor de kabeljauw in filodeeg met aardappelgratin. Schil ze en snijd ze vervolgens in heel dunne plakjes. Een mandoline is daarbij heel handig, maar als je die niet hebt dan kun je ze ook gewoon met een heel scherp mes in dunne plakjes snijden. Zorg ervoor dat de plakjes echt maar zo’n 2-3 mm dik zijn. Doe de schijfjes in een pan met ruim kokend water waaraan je een theelepel zeezout hebt toegevoegd. Kook ze gedurende 5 minuten. Meng intussen de slagroom met de melk, mosterd, eieren en noodmuskaat en voeg naar smaak zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Smeer een ovenschaal in met roomboter en knijp twee tenen knoflook uit of hak ze heel fijn. Verspreid de knoflook over de ingevette bodem van de schaal. Giet de aardappelschijfjes af en verdeel ze over de schaal. Giet vervolgens het slagroommengsel erop. Tot slot strooi je de geraspte oude kaas eroverheen en zet je de schaal gedurende 40 minuten in de oven.
Vervolgens ga je de kabeljauw in filodeeg bereiden die je samen met de aardappelgratin serveert. Dep de kabeljauw droog en bestrooi ruimschoots met zeezout en versgemalen zwarte peper. Hak de sjalotjes, dille, dragon, peterselie en bieslook fijn en meng met de roomboter. Snijd de rode peper in heel fijne ringen (verwijder de zaadlijsten) en meng door het kruidenmengsel. Voeg vervolgens de panko toe en meng er tot slot de fijn geraspte schil van een citroen doorheen.
Verdeel het mengsel in vier porties. Leg een kabeljauwhaasje met de velkant op een vel filodeeg (2 cm van de rand van het vel) en verdeel 1/4 deel van het kruidenmengsel over het kabeljauwhaasje. Rol het kabeljauwhaasje vervolgens in het filodeeg en vouw de zijkanten naar onderen toe. Bestrijk het pakketje met een 1/4 eetlepel olie en leg in een ovenschaal, die je heb ingevet met een eetlepel olie. Herhaal dit proces met de andere drie kabeljauwhaasjes. Klop het ei los en bestrijk de bovenzijde van de pakketjes tot slot met het losgeklopte ei. Zet gedurende twintig minuten in de oven (180 graden). Serveer de kabeljauw in filodeeg met aardappelgratin met een frisse salade of wat gemengde groente.
Op zoek naar een scherp mes? Check: https://koksland.nl/product-categorie/kook-en-keuken-accessoires/ of kijk eens op https://www.wartmann.nl/shop?Collectie=Messen+%26+Keuken+Accessoires