Bieten zijn ontzettend gezond en zouden regelmatig gegeten moeten worden als ze binnenkort weer in het seizoen zijn. Ze bevatten veel vitaminen en mineralen en zijn ook nog erg makkelijk zelf te kweken. In de winkel zien we meestal alleen de rode biet, maar wist je dat bietjes ook roze en zelfs geel kunnen zijn. Tegenwoordig komen er ook steeds meer oude rassen op de markt die veel voller van smaak zijn als de supermarktbiet.
Als je bietjes koopt uit de winkel, let er dan op dat ze stevig aanvoelen (dit geldt voor rauwe bieten). Net als aardappels verliezen bieten vocht wanneer ze oud worden en de huid voelt dan sponzig aan. Bewaar bietjes in de koelkast of in een koude kelder als je die hebt. Het groen van bietjes kun je ook eten. Let er dan op dat het groen nog echt groen en niet al gelig is.
Toch niet overtuigd van bietjes? Nare herinneringen aan weeë, zoete bietjes uit een potje met een speklapje of rundervink uit je jeugd? Niet meteen opgeven, probeer dit recept als een heerlijk voor- of tussengerecht!
ingrediënten frisse salade met bietjes en geitenkaas:
voor de salade:
500 g gare kleine rode bietjes
1 grote frisse appel, zoals Braeburn
scheutje citroensap
50 g walnoten grof gehakt
100 g geitenkaas, verkruimeld
100 gram gemengde sla met rucola
voor de vinaigrette:
2 eetlepels balsamicoazijn
3 eetlepels walnotenolie
3 eetlepels valderrama arbequina olijfolie
1 uitgeperste sinaasappel
1 theelepel Dijon mosterd
vers gemalen peper en zout om de vinaigrette op eigen smaak te brengen
Bereidingswijze frisse salade met bietjes en geitenkaas:
Kook de bietjes in ongeveer een half uur gaar. Spoel af met koud water en verwijder de schil. Laat een beetje afkoelen en maak alvast de vinaigrette. Klop de balsamicoazijn en beide oliesoorten door elkaar in een kom, voeg het sinaasappelsap toe en klop de mosterd er door heen. Voeg vervolgens eventueel zout en peper naar smaak toe. Snijd de bietjes in mooie dunne plakjes. Doe het zelfde met de appel (verwijder wel de schil en het klokhuis) en besprenkel deze met wat citroensap, dat voorkomt dat de appel bruin wordt. Je kunt daar overigens wat van het sap van de sinaasappel voor gebruiken. Schep de bietjes, appelschijfjes en walnoten door elkaar en besprenkel iets met de vinaigrette. Verdeel de gemengde sla over vier borden, besprenkel ook met de vinaigrette. leg vervolgens het bietenmengsel op de sla en bestrooi met de geitenkaas. Serveer de salade direct.