Home Recepten Inamona, de topping van een Poké Bowl, zelf maken

Inamona, de topping van een Poké Bowl, zelf maken

door Peter Eemsing
0 reageer 1,5K views

Op de echte Hawaiaanse Poké Bowl hoort de inamona topping te zitten. De Poké Bowl trend van tegenwoordig is helaas vaak niet meer dan wat fijngesneden groente’s, wat olie en azijn en met een beetje mazzel iets van vis. Ook in de meeste restaurants maken ze hier regelmatig een kleurrijk trendy ‘smakeloos’ potje van. Inamona is ook regelmatig in gebruik bij de Japanse keuken, bijvoorbeeld als topping op sushi. De Inamona topping geeft het geheel een mooie zacht bittere en zilte smaak.

Inamona maak je van 2 ingrediënten:

1

De Kemiri noot, Aleurites moluccanus (moluccana), ook wel bekend als de candlenut vanwege zijn hoge gehalte aan olie. Hawaitianen gebruikten deze noten vroeger zelfs als een soort van olielampje en nog veel meer. De Kemiri noot vind je traditioneel ook terug in de Indonesische keuken. Let op ze lijken op Macademianoten maar qua smaak hebben ze niets met elkaar te maken. Kemiri noten kan je in de meeste supermarkten wel kopen. De smaak is licht bitter met een citrus achtige vleug en dan met een vette structuur.  In de Indonesische keuken is deze noot vaak gebruikt om sauzen te binden maar ook als smaakmaker in veel gerechten. Koop er niet teveel van want de noten zijn niet lang houdbaar als je de verpakking hebt opengemaakt.

2

Alaea zout, je zal denken zout is zout, maar de inamona maak je van Alaea zout. Dit is zout wat gewonnen is uit de oceaan en gemengd is met vulkanische klei, Alaea. Door deze mengvorm is het zout minder zout en krijgt door de rode kleur van vulkanische klei, zijn kleur, en aardse smaak mee.

Inamona maken

Zelf Inamona maken is niet moeilijk, zorg er voor dat je de Kemirinoot in huis hebt en het zout. De kemirinoot mag je niet rauw gebruiken, hij is zelfs licht giftig. Rooster de noten in hun bast ongeveer 15 minuten op 160 graden in je oven. Als de basten open gaan kan je de nootjes eruit halen en laten afkoelen. Heb je gepelde noten zijn deze vaak al gebrand en kan je ze ruw choppen en in een koekenpan roosteren. Laat ze niet verbranden!

Maal of meng de afgekoelde geroosterde noten met je zout in een keuken machine grof zodat je mooi de structuur van de noot en het zout voor je topping. Bij te lang malen krijg je inamonameel en dan kan je het gebruiken als bindmiddel 😉

Geen Kemiri noot en geen Alaea zout?

Als vervanger van de noot denk je vaak aan de Macademia noot, deze is alleen heel erg anders van smaak. Ik zou dan voor de gedroogde walnoot gaan. Als de walnoot van de boom komt bevat hij veel bitter blauwzuur en door het drogen gaat de de zure smaak verminderen. Als vervanger van het Alea zout kan je dan het beste Keltisch zeezout kopen wat ook de smaak van aarde en klei in zicht heeft. Het mist alleen dan wat kleur.

Waar is de chili en peper dan

Dit is een smaak kwestie. Wil je het wat pittiger hebben kan je dit bijvoegen, het hoort alleen niet in de traditionele Inamona.

 

 

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...