Home Recepten Hutspot met draadjeskip

Hutspot met draadjeskip

door Christa Dreef
2 reageer 1,8K views

Hutspot bestond als gerecht in deze regio al voordat de aardappel in Europa bekend was. De hutspot die in 1574 bij het Leidens ontzet werd gegeten, bevatte pastinaak als basis en verder fijngestampte wortelen, vlees en uien. In Leiden wordt traditioneel haring en wittebrood bij de hutspot uitgedeeld. De meeste mensen eten klapstuk bij de hutspot, rookworst of spek. In dit recept serveren we er draadjeskip bij.

Ingrediënten hutspot met draadjeskip:

Voor de hutspot heb je nodig:
1 kilo kruimige aardappels
1 kilo winterpeen
1 kilo uien
1 theelepel zout

Voor de draadjeskip heb je nodig:
1 kilo kippendijen
3 eetlepel ketjap
1 theelepel zout
1 theelepel zwarte peper
1 theelepel gemberpoeder
4 knoflooktenen
1 eetlepel ocal olie
1/2 liter water

Bereidingswijze hutspot met draadjeskip:

Begin met de kip.
Marineer de kippendijen met de ketjap, zout, peper en gemberpoeder. Hak vervolgens de knoflook fijn, doe de olie in een braadpan en bak de knoflook even op een laag vuur (de knoflook moet namelijk niet bruin worden). Voeg de kip en de marinade toe en zet het vuur hoog. Bak 5 mintuten en voeg het water toe, zet het vuur vervolgens laag en doe de deksel op de pan. Laat gedurende zo’n drie uur sudderen en trek uiteindelijk de kippendijen met twee vorken helemaal uit elkaar.

Schil de aardappels (nadat je kip ongeveer 2 uur heeft staan sudderen) en snijd ze in 4 delen, snijd de winterwortel in schijfjes (niet schillen dus) en hak de uien in stukjes. Doe de aardappels in een grote pan en zet ze net onder water, voeg het zout toe, doe daar bovenop de wortel en voeg vervolgens de uien toe. Doe een deksel op de pan en op het moment dat e.e.a. kookt zet je het het vuur of je pit laag zodat e.e.a. zachtjes doorkookt. Kook net zolang totdat de aardappels helemaal kruimig zijn en roer alles dan goed door elkaar. Kook vervolgens door zonder deksel op de pan, totdat het water vrijwel verdampt is en stamp dan losjes door elkaar. Je hutspot blijft dus een beetje nattig, maar dat is echt heel erg lekker.

Doe een flinke schep hutspot op een bord met daarop een flinke schep van de draadjeskip.

Eet smakelijk!

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

2 reageer

Ingeborg 4 februari 2024 - 15:52

Super lekker! Ik heb de kipdijfilet in reepjes van ongeveer 1 cm gesneden en die een uur laten pruttelen met de deksel op de pan. En daarna zonder deksel het geheel bijna droog laten koken. Wel in de gaten houden, die laatste sessie. Dank voor het recept!

Reply
Peter Eemsing 4 februari 2024 - 18:53

Hoi Ingeborg, dank je wel voor je leuke reactie!

Reply

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...