Home Recepten Huisgemaakte koolsla of “coleslaw” zo maak je de lekkerste salade

Huisgemaakte koolsla of “coleslaw” zo maak je de lekkerste salade

door Peter Eemsing
0 reageer 47 views
Koolsla of Coleslaw met huisgemaakte mayonaise.

Koolsla of Coleslaw met huisgemaakte mayonaise. De oorsprong van cole slaw ligt in Nederland. Het woord “coleslaw” komt van het Nederlandse “koolsla”, wat “koolsalade” betekent. “Kool” is het Nederlandse woord voor kool en “sla” is een afkorting van “salade”. De salade werd in de 18e eeuw door Nederlandse kolonisten naar Amerika gebracht. In Amerika ontwikkelde het recept zich verder, met name de toevoeging van mayonaise in de late 18e eeuw.

Deze salade die voornamelijk bestaat uit fijngesneden rauwe rode en witte kool, gemengd met andere groenten zoals wortelen, en meestal aangemaakt met een vinaigrette of een dressing op basis van mayonaise. Je kan Koolsla verder op smaak brengen met ingrediënten als ui, rozijnen, appel, azijn, mosterd en kruiden.

De basis voor deze makkelijke salade is het zeer fijn snijden van je koolsoorten en fijn raspen van je wortel en dat je niet blijft kauwen op een stuk kool. Je kan deze salade het beste serveren met de mayonaise ernaast, zodat iedereen hem zelf kan mengen naar zijn smaak en dat de mayonaise niet helemaal rood kleurt van de rode kool. 

Ingrediënten Koolsla of Coleslaw voor twee personen

Voor de Koolsla

1/4 kleine witte kool, fijngesneden

1/4 kleine rode kool, fijngesneden

1 middelgrote wortel, fijn geraspt

2 eetlepels fijngehakte verse peterselie

Zout en peper naar smaak

Voor de huisgemaakte mayonaise

1 groot ei, op kamertemperatuur

1 theelepel Dijonmosterd

1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap

150 ml zonnebloemolie of een andere neutrale olie

Zout naar smaak

Bereiding

Koolsla (10 minuten)

Voorbereiden: Meng in een grote kom de fijngesneden witte en rode kool, geraspte wortel en gehakte peterselie.

Op smaak brengen: Breng de sla op smaak met zout en peper. Zet het in de koelkast terwijl je de mayonaise maakt.

Handgemaakte Mayonaise (10 minuten)

Ei en mosterd mengen: Doe het ei en de mosterd in een blender of een kom als je een staafmixer gebruikt.

Emulgeren: Voeg de witte wijnazijn of citroensap toe en begin met mixen. Voeg langzaam de olie toe, eerst druppel voor druppel en daarna in een dunne, gestage stroom, terwijl je constant blijft mixen totdat de mayonaise dik en romig is.

Op smaak brengen: Breng de mayonaise op smaak met zout en eventueel extra azijn of citroensap.

Serveren: Serveer de koolsla met de handgemaakte mayonaise ernaast, zodat iedereen naar wens kan toevoegen.

Tips

Als je de Koolsla of Coleslaw wat zoeter wilt maken, kun je een beetje honing, suiker of rozijnen toevoegen.

Voor extra crunch kun je gehakte noten of zaden toevoegen.

Bewaar de mayonaise in een afgesloten pot in de koelkast. Deze is ongeveer een week houdbaar.

De totale bereidingstijd, als je snel kunt snijden, is ongeveer 20 minuten.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...