Home Recepten Hollands stoofpotje

Hollands stoofpotje

door Christa Dreef
0 reageer 2,2K views
Hollands stoofpotje

Dit Hollands stoofpotje van sukade geurt en smaakt heerlijk. Volgens Wikipedia is een stoofpot een gerecht dat gedurende lange tijd op een lage temperatuur gaargestoofd wordt. Traditioneel bestaan stoofpotten uit de taaie stukken vlees/vis en/of taaie groenten die een lange kooktijd vergen. De smaak van een stoofpot wordt intenser naarmate het gerecht langer bijgehouden wordt, om die reden wordt vaak geadviseerd om stoofpotten al een dag van tevoren te maken.

stoofpot sukade

Ingrediënten Hollands stoofpotje:

  • 600 gram sukade
  • 400 gram uien
  • 2 stengels prei
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 winterwortel
  • 10 kruidnagels
  • 4 laurierblaadjes
  • 1 potje runder- of kalfsfond
  • halve fles rode wijn
  • 2 vleestomaten
  • 1 eetlepel zeezout
  • 1 eetlepel peper
  • 20 gram ongezouten roomboter

Bereidingswijze Hollands stoofpotje:

Snijd de sukade in mooie blokjes en bestrooi ze met het zout en peper. Smelt de boter in ee braadpan en bak de sukade rondom bruin aan. Snijd de uien in ringen. Voeg de uien toe en schep alles goed om. Bak de uien tot ze beginnen te glanzen. Snijd intussen de prei en bleekselderij in ringen, de wortel en vleestomaten in stukjes. Als de uien mooi glanzen voeg je de prei, bleekselderij, wortel en vleestomaten toe. Giet de fond erbij alsmede de wijn en voeg dan de laurierblaadjes en kruidnagels toe. Breng aan de kook en zet de braadpan dan met een deksel in een op 100 graden voorverwarmde oven en stoof het gerecht minstens 4 uur. Zet de oven uit en laat het gerecht afkoelen in de oven. Als het gerecht is afgekoeld bewaar je het in de koelkast en de volgende dag zet je de braadpan op het vuur zonder deksel inkook je het vocht tot de helft in. Serveer met wat gebakken aardappelen, puree, rijst of zelfgebakken brood.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...