Home Recepten Gevulde Risottoballetjes / Arancini di riso

Gevulde Risottoballetjes / Arancini di riso

door Peter Eemsing
0 reageer 877 views

Als je op Sicilië in Palermo, Messina of Catania rondloopt zie je overal gevulde risottoballetjes / arancini di riso liggen. Ze zijn er in verschillende formaten maak ook met verschillende vullingen. Op het strand zien ze er soms uit als een tennisbal maar op het terrasje hebben ze meer het formaat van een Hollandse bitterbal. Onze favoriete Arancini is die met kaas, ham en tomaten maar je kan ze in veel variëteiten verkrijgen, van kruiden, vis, mozzarella tot aan een ragout vulling toe. Ze zijn er ook in een punt vorm als een verwijzing naar de Etna. Gewoon lekker proeven en combineren.

We maken dit recept met Arboriorijst, dit is een Italiaanse kortkorrelige rijst. Het is vernoemd naar de stad Arborio, in de Po-vallei, die is gelegen in de belangrijkste groeiende regio van Doron, Piëmont in Noord-Italie. Dit is ook de rijst die meestal gebruikt worden voor risotto maar we gaan hem alleen anders bereiden. Dit recept gebruiken we ook in onze kookworkshop Italiaanse Streekgerechten.

Ingrediënten voor 6-8 balletjes

  • 250 gram arboriorijst
  • Een paar saffraan draadjes
  • 100 gram versgeraspte pecorino kaas
  • 100 gram gekookte ham in heel fijngesneden blokjes
  • 100 gram passata (gezeefde tomaten)
  • 2 geraspte tenen knoflook
  • handvol gehakte peterselie
  • 4 eetlepels bloem
  • 2 grote eieren losgeklopt
  • 100 gram panko
  • Zout en peper naar smaak
  • Pannetje met zonnebloemolie om in te frituren

Bereiding gevulde risottoballetjes / Arancini di riso

Kook de rijst10 minuten in ruim kokend gezouten water, voeg de saffraan toe en kook nog 8 minuten door totdat je een kleverige rijst krijgt en giet af. Bekleed een bakplaat of snijplank met bakpapier en spreid de rijst erop uit tot een laag van ongeveer 1 centimeter dik. Strooi er wat versgemalen zout en peper over.

Neem een deegsteker, of glas, van ongeveer 6 centimeter doorsnee en steek 6-8 cirkels uit.

Laat de rijst afkoelen.

Ondertussen meng je in een kom de pecorino, ham, passata, peterselie en knoflook door elkaar en leg op elke rijst cirkel 1 klein schepje vulling.

Til vervolgens met een paletmes een plak rijst met vulling op en probeer er voorzichtig een balletje van te maken. Ik leg een plakje in mijn handpalm en knijp hem dan voorzichtig rondom dicht zodat er rondom je vulling een gelijke laag rijst komt te zitten.

Zet drie borden klaar waarvan je in de een de bloem doet, de volgende het losgeklopte ei en in het laatste bord je panko of broodkruim.

Haal je bolletjes eerst door de bloem, vervolgens door je ei en als laatste door de panko en herhaal dit 1 keer met elk bolletje.

Verwarm je zonnebloem olie tot 185 graden, je bakt ze op 175 graden. Doordat je de ballen er in doet zakt de temperatuur van je olie en je wil de olie rond 175 graden houden.

Bak ze 4-5 minuten totdat ze mooi goudbruin zijn. Bak er niet teveel tegelijk, 3 a 4, anders zakt je olie teveel in temperatuur en zullen je balletjes niet goed garen en vet worden.

Print Friendly, PDF & Email

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...