Home ReceptenGevlinderde kip met groenten – een éénpansgerecht vol smaak

Gevlinderde kip met groenten – een éénpansgerecht vol smaak

door Peter Eemsing
0 reageer 28 views
gevlinderde kip met groenten

Gevlinderde kip met groente. Op zoek naar een hartig gerecht dat warmte en gezelligheid uitstraalt?Deze gevlinderde kip met groenten is precies wat je nodig hebt voor een knusse maaltijd op een koude dag. Door de kip te vlinderen, garen de poten en borst tegelijkertijd, en krijgt de huid die onweerstaanbare krokante textuur. Alles wordt in één pan bereid, waardoor smaken zich concentreren en de afwas beperkt blijft.

De wortelen en courgette karamelliseren tijdens het stoven en nemen de volle smaak van de gekruide kip op. Voeg daar zachte, in de schil gebakken knoflooktenen aan toe, en je hebt een robuust en aromatisch gerecht dat het midden houdt tussen comfortfood en een feestmaal. Serveer het met aardappelpuree, krokant brood of zelfgemaakte frietjes en je zet gegarandeerd iets bijzonders op tafel.

Hieronder kan je ook de bereidingswijze vinden voor op de BBQ of je Ofyr.


Ingrediënten gevlinderde kip met groente (voor 2 tot 4 personen)

  • 1 hele kip, gevlinderd (ruggegraat verwijderd)
  • 2 wortelen, schoongemaakt maar heel gelaten
  • 1 courgette, in grove stukken gesneden
  • 4 teentjes knoflook, ongepeld
  • 2 el olijfolie
  • 1 el roomboter
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl kurkuma
  • Sap en rasp van 1 citroen
  • Zout en zwarte peper naar smaak
  • Verse peterselie of koriander ter garnering

Bereidingswijze gevlinderde kip met groenten

1. Kip voorbereiden

Vlinder de kip door de ruggengraat eruit te knippen en de kip vervolgens plat te drukken. Dep de huid droog met keukenpapier. Meng de olijfolie met citroensap, citroenrasp, komijn, paprikapoeder, kurkuma, zout en peper. Wrijf dit mengsel over de hele kip, ook onder de huid.

2. Braadpan verhitten

Verwarm een grote braadpan op middelhoog vuur. Voeg de boter en een eetlepel olijfolie toe.

3. Krokant bakken

Leg de kip met de huidkant naar beneden in de pan. Gebruik een zware pan of deksel als gewicht om de kip plat te houden. Bak 5 tot 7 minuten tot de huid goudbruin is. Draai de kip om.

4. Groenten toevoegen

Voeg de wortelen, courgette en knoflook rondom de kip toe. Zet het deksel op de pan en laat alles op laag vuur 30 tot 40 minuten stoven. Voeg indien nodig een scheutje water of bouillon toe tegen het aanbranden.

5. Krokante afwerking (optioneel)

Wil je extra krokante kip? Zet de pan zonder deksel nog 10 minuten in een voorverwarmde oven op 200°C.

6. Serveren

Haal de kip uit de pan en laat 5 minuten rusten. Snijd de kip in stukken en serveer samen met de groenten. Garneer met verse peterselie of koriander.


Serveeradvies en tips

  • Geen braadpan? Gebruik dan een ovenschaal en bereid het gerecht in de oven.
  • Heerlijk met aardappelpuree, frietjes of knapperig brood om de sappen mee op te dippen.
  • De zachte knoflookteentjes kun je uit hun schil knijpen als smeuïge smaakmaker.
  • Gebruik restjes kip de volgende dag in een wrap of salade.

Optionele bereidingswijze: op de BBQ of Ofyr

Voorbereiding

  • Zorg dat de kip minimaal 30 minuten op kamertemperatuur is voordat je begint met grillen.
  • Marineer de kip zoals in het oorspronkelijke recept beschreven.
  • Gebruik houtskool of een combinatie van hout en kolen voor extra smaak. Als je een Ofyr gebruikt, stook dan op tijd op zodat je een goed heet en stabiel vuur hebt.

BBQ-methode (met deksel):

  1. Indirect grillen
    Leg de gevlinderde kip met de huid naar boven aan de koele kant van de BBQ (indirecte zone), met een lekbak eronder. Sluit de deksel. Zorg voor een constante temperatuur van ongeveer 180-200°C.
  2. Groenten toevoegen
    Leg na 10 minuten de wortelen, courgette en knoflooktenen in de lekbak of in een BBQ-bestendige schaal aan de zijkant van het rooster.
  3. Garing
    Laat de kip ongeveer 35-45 minuten garen, tot de kerntemperatuur van het dikste deel van de dij 75°C is. Gebruik een kernthermometer voor nauwkeurigheid.
  4. Krokante afwerking
    Leg de kip de laatste 5 minuten met de huidkant direct boven het vuur om krokant te grillen. Let goed op dat het niet verbrandt.

Ofyr-methode:

  1. Direct garen op de plaat
    Leg de gevlinderde kip met de huidkant naar beneden op het heetste deel van de plaat. Druk eventueel aan met een zware pan of een grillgewicht.
  2. Groenten grillen
    Leg de wortelen, courgette en knoflook rondom de kip op de plaat. Besprenkel regelmatig met een beetje olie of marinade.
  3. Garen en draaien
    Draai de kip na 10-15 minuten om, afhankelijk van de hitte van je Ofyr. Schuif naar een minder heet deel van de plaat en laat nog 20-30 minuten verder garen, eventueel onder een deksel of stolp om gelijkmatige garing te bevorderen.
  4. Serveren
    Laat de kip even rusten en snijd dan in stukken. Serveer met de gegrilde groenten en verse kruiden.

BBQ-tips:

  • Gebruik een kernthermometer om te voorkomen dat de kip te droog wordt.
  • Voeg wat rookhout toe voor een diepe, rokerige smaak (bijvoorbeeld appel of hickory).
  • Zorg dat je kip goed plat ligt zodat hij gelijkmatig gaart.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...