Home Recepten Gegrilde eendenborst

Gegrilde eendenborst

door Peter Eemsing
0 reageer 283 views
gegrilde eendenborst

Gegrilde eendenborst, aardappel wedges en een zoet-zure cranberry saus is een heerlijk diner voor twee. Het is even werk maar dan heb je ook een heerlijke maaltijd.

Het lastige van de eendenborst is dat hij vrij snel te droog gaat worden als je hem klaar maakt, houd dus goed de kerntemperatuur van de gegrilde eendenborst in de gaten.

Gegrilde eendenborst, aardappel wedges en een zoet-zure cranberry saus

2 personen, bereidingstijd 55-65 minuten, +/- kcal per persoon

Gebakken Aardappel Wedges:

Ingrediënten:
4 middelgrote aardappelen
2 eetlepels olijfolie
Zout naar smaak
Versgemalen zwarte peper
Paprikapoeder
Verse kruiden (rozemarijn of tijm), fijngehakt

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 10 minuten
Kooktijd: 25-30 minuten

Instructies:
Verwarm de oven voor op 200°C.
Snijd de aardappelen in wedges en plaats ze in een grote kom.
Voeg de olijfolie, zout, peper, paprikapoeder en fijngehakte kruiden toe. Meng goed zodat alle wedges gelijkmatig bedekt zijn.
Leg de aardappel wedges op een bakplaat bekleed met bakpapier en zorg ervoor dat ze niet over elkaar liggen voor een gelijkmatige garing.
Bak de wedges 25-30 minuten in de voorverwarmde oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Halverwege kun je ze omdraaien.

Cranberry Saus
Ingrediënten:
200 gram cranberry’s
100 gram suiker
120 ml sinaasappelsap
Snufje zout
Snufje kaneel

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 10-15 minuten

Instructies:
Doe de cranberry’s, suiker, sinaasappelsap, zout en kaneel in een sauspan.
Breng aan de kook en laat het geheel vervolgens op een lager vuur sudderen voor ongeveer 10-15 minuten, tot de cranberry’s openbarsten en de saus dikker wordt.
Haal van het vuur en laat afkoelen. De saus zal nog verder indikken als het afkoelt.

Gegrilde Eendenborst
Ingrediënten:
2 eendenborsten
Zout en versgemalen zwarte peper
Verse kruiden (rozemarijn of tijm) voor garnering

Bereidingstijd:
Voorbereiding: 5 minuten
Kooktijd: 10-12 minuten

Rusttijd: 5 minuten
Kerntemperatuur:
Medium-rare: 57°C
Medium: 62°C

Instructies:
Maak de grill heet en bereid de eendenborsten voor door op de vetzijde een ruitpatroon in te snijden zonder het vlees te raken.
Bestrooi de eendenborsten met zout en peper en wrijf even goed in je ruitpatroon.
Plaats de eendenborsten met de vetkant naar beneden op de grill en laat ze ongeveer 5-6 minuten grillen tot het vet krokant is.
Draai ze om en grill de andere kant voor 4-5 minuten, afhankelijk van de gewenste gaarheid. Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur te controleren.
Laat de eendenborsten na het grillen 5 minuten rusten alvorens ze aan te snijden.

Serveren:
Leg de gebakken aardappel wedges op een bord.
Snijd de gegrilde eendenborst in plakjes en schik deze naast de aardappelen.
Schep wat cranberry saus over of naast de eendenborst.
Garneer eventueel met extra verse kruiden.

Geef een reactie

Onze website gebruikt Cookies. Akkoord Lees verder...